Arheolozi u Egiptu pronašli dve radionice za mumifikaciju

SciTech 27. maj 202321:53 2 komentara
Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Egipatski arheolozi u subotu su objavili da su otkrili dve radionice u kojima su se obavljala mumificiranja ljudi i životinja u Sakari, prostranoj nekropoli staroegipatskog grada Memfisa, smeštenog oko 20 kilometara južno od Kaira.

Reč je o najnovijem u nizu otkrića koje bi, kako se nadaju vlasti, mogle da doprinesu oživljavanju turističke industrije u zemlji.

Pročitajte još

Mostafa Vaziri, direktor egipatskog Veća za starine i antikvitete, novinarima je rekao da dve novootkrivene radionice, od kojih je jedna bila namenjena balzamovanju ljudi, a druga balzamovanju „svetih životinja“ datiraju iz 30. dinastije i iz Ptolemejevog doba.

Mesto je otkriveno nakon jednogodišnjih iskapovanja blizu svetilišta boginje Bast u Sakari, gde se nalaze katakombe s mumificiranim mačkama. To je isto mesto na kom su arheolozi 2019. otkrili stotine mumificiranih životinja i ljudi.

„Pronašli smo radionice za balzamovanje, jednu za ljude i drugu za životinje, kao i sve alate i pomagala koji su se tada koristili za potrebe mumificiranja. Otkrili smo kamena postolja, glinene posude, obredne posude i natron, jedan od glavnih sastojaka za mumificiranje te trake od platna, kojima su se tela obavijala“, rekao je Vaziri.

Tokom poslednjih iskopavanja u Sakari, arheolozi su otkrili i dve manje grobnice stare 4400 i 3400 godina. Prva je izgrađena za glavnog pisara 5. dinastije, a druga za sveštenika 18. dinastije.

Na oba su prikazane brojne scene iz svakodnevnog života i hijeroglifski znakovi, ističe ministarstvo za starine i antikvitete.

Do kraja godine otvaranje Velikog egipatskog muzeja

Egipat je poslednjih godina izveo više velikih arheoloških iskopavanja u Sakari i na ostalim arheološkim lokacijama, što je rezultiralo brojnim veoma vrednim otkrićima.

Zemlja planira da svečano otvori Veliki egipatski muzej, najsavremeniji objekat koji se nalazi nedaleko od piramida u Gizi. Izgradnja bi trebalo da bude dovršena do kraja godine.

Egipatske vlasti se nadaju da bi mogle da privuku više turista, nakon što se turistička industrija, žestoko pogođena posledicama pandemije kovida-19 i sukoba u Ukrajini, postepeno počela da oporavlja.

Prihodi od turizma su se u drugoj polovini 2022. popeli na 7,3 milijarde dolara, što je povećanje od 25,7 posto u poređenju sa istim razdobljem prethodne godine.