Naučnici: Asteroid Dimorfos izgleda kao gomila krhotina

SciTech 26. feb 202418:44 6 komentara
Tanjug/Virtual Telescope Project via AP

Asteroid Dimorfos, interesantan zbog skretanja sa putanje, izgleda kao gomila krhotina, koja dolazi sa većeg asteroida Didimos, oko kojeg se nalazi u orbiti, navodi se u najnovijoj naučnoj studiji.

Letelica DART Američke svemirske agencije (NASA) pogodila je Diformos u septembru 2022. godine, kako bi se testirala sposobnost odstupanja od putanje asteroida koji bi mogao da udari na Zemlju.

Uspeh misije, koja se dogodila na nekih 11 miliona kilometara od Zemlje, mogao bi da se meri samo posledicama na orbitu Dimorfosa koji kruži oko Didimosa.

U tom čudnom paru, prva zvezda (Dimorfos), veličine oko 160 metara u prečniku, u početku je za skoro 12 sati obišla drugu zvezdu i njenih 800 metara u prečniku. Vreme je posle udara skraćeno za više od pola sata. To je slikao italijanski mikro-satelit koji je pratio misiju DART. Događaj je teleskopima praćen i sa Zemlje.

Prema međunarodnom timu koji predvodi Sabina Radučan, specijalista za mala nebeska tela sa Univerziteta u Bernu, ovi podaci „sugerišu da je Dimorfos gomila krhotina“.

Krhkost je takva da je „udarac, umesto da napravi krater od oko deset metara u prečniku, u stvari rezultirao čitavom deformacijom tela“, rekli su naučnici.

Sonda HERA Evropske svemirske agencije (ESA) treba da stigne do Dimorfosa 2026. godine, kako bi detaljnije ispitala taj asteroid. Naučnici su rekli da je taj namerni udarac na zvezdu učinjen kako bi se u budućnosti znalo kako ta nebeska tela skreću sa putanje i kako bi trebalo zaštiti Zemlju.

Stručnjaci su rekli da će 2029. asteroid Apofis proći blizu Zemlje, na udaljenost od oko 32.000 kilometara. Taj događaj će biti pogodan za dalje proučavanje zvezda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare