Astrofizičarka: Pokušaj letelice „Dart“ da preusmeri asteroid – istorijski

SciTech 26. sep 202214:25 6 komentara

Astrofizičarka Tijana Prodanović rekla je za N1 da pokušaj svemirske letelice "Dart" da preusemri asteroid Dimorfos, koji ne preti Zemlji - istorijski pokušaj. "Pokušaj preusmerenja asterioda je vežba za scenario ako bi neko veće telo predstavljalo opasnost za Zemlju, u pitanju je satelit lansiran pre godinu dana, čiji je zadatak da se sudari sa manjim asteroidom i da mu pomeri putanju", navela je ona.

Govoreći o strahu od udara većeg asteroida u Zemlju, Prodanović kaže da nije u pitanju da li nego kada će se to desiti.

„Zemlja je pretrpela udare u istoriji, rizik je jako, jako mali, ali treba biti na oprezu. Astronomi dosta pažnje polažu na to, i da se istraže scenarija kako da se spasimo. To neće biti kao u holivudskim filmovima, da se pošalju nuklearne bombe da rasture asteroid, dovoljno je samo da ga malo skrenemo sa puta. Ovo će biti takav pokušaj, u pitanju je asteroid Dimorfos, prečnika 170 metara, kruži oko većeg prečnika 780 merata. Oni su na bezbednoj udaljenosti od Zemlje, na nekih 10 miliona kilometara. Ako bude uspešno, naučnici očekuju da će se putanja manjeg pomeriti, tako da će mu trebati par minuta kraće da obuđe krug oko svog matičnog asteroida“, rekla je.

Ona kaže da će Jupiter večeras biti najbliži Zemlji u poslednjih 60 godina, i da će se takva situacija ponovo desiti za stotinak godina.

„Svako ko ima dvogled, uvećanje 50x će moći će da vidi i pruge na Jupiteru i četiri kruga, Jupiter ne možemo promašiti“, kazala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare