Astronaut NASA se vratio na Zemlju: Oborio rekord koji nije imao nameru da obori

SciTech 27. sep 202323:36 4 komentara
Tanjug/Ivan Timoshenko, Roscosmos space corporation via AP

NASA astronaut Francisko Rubio konačno se vratio na Zemlju, osećajući privlačenje gravitacije planete prvi put nakon više od godinu dana.

Rubio i dvojica ruskih kolega, astronauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, sleteli su padobranom u Kazahstan na ruskoj kapsuli Sojuz MS-23 u 17:17 sati po lokalnom vremenu u sredu.

Dolazak posade označio je kraj neočekivano dugog putovanja za Rubija, koji je trebalo da provede samo šest meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tanjug/Ivan Timoshenko, Roscosmos space corporation via AP

Umesto toga, u svemiru je bio ukupno bio 371 dan.

Njegovo putovanje se odužilo nakon što je otkrio curenje rashladne tekućine tokom leta.

Rubijev boravak postavio je novi rekord za najduži vremenski period koji je američki astronaut ikada proveo u mikrogravitaciji. Takođe je postao prvi Amerikanac koji je u orbiti upisao celu kalendarsku godinu.

Tanjug/Ivan Timoshenko, Roscosmos space corporation via AP

Rekordna misija obeležila je i druge značajne prvence za Rubija.

Ovo je bilo njegovo prvo putovanje u svemir nakon što je izabran za NASA korpus astronauta 2017. godine, a na početku misije postao je prvi astronaut salvadorskog porekla koji je otputovao u lanac Zemljine orbite.

U nedavnom intervjuu za CNN, Rubio je rekao da da je znao da će njegov boravak na svemirskoj stanici biti dvostruko duži od prvobitno planiranog, naglasio je kako bi verovatno odbio zadatak.

Tanjug/Ivan Timoshenko, Roscosmos space corporation via AP

„I to samo zbog porodičnih stvari koje su se dešavale prošle godine. I da sam znao da bih morao da propustim te veoma važne događaje, jednostavno bih morao da kažem, ‘hvala, ali ne hvala'“, rekao je tada.

Očekuje se da će Rubio, koji ima četvero djece, započeti put kući sa mesta sletanja svemirske letelice Sojuz u blizini grada Džezkazgan u Kazahstanu.

Prvo će odleteti u Karagandu, koja se nalazi oko 530 kilometara severoistočno od Džezkazgana, pre nego što će se ukrcati na let za Hjuston.

Sve u svemu, Rubio i njegovi članovi posade prešli su 253,3 miliona kilometara, prema NASA.

Povezane vesti