Biolozi istražuju ugroženost barskih kornjača u Srbiji: Treba im milion dinara za opremu

SciTech 23. jun 202419:00 4 komentara
Barska kornjača jezero Kraljevac
Foto: Mladi istraživači Srbije, biolozi istraživači Marko Maričić, Jana Kovačević

Strogo su zaštićena vrsta u Srbiji, ugrožena zbog uništavanja njihovog staništa, a prepoznaćete ih po žutim tufnama ili pegama na oklopu. Biolozi istražavači u Srbiji rade na tome da procene status ugroženosti barskih kornjača u našoj zemlji. Namevaravaju i da, prvi put u Srbiji, na ženke barske kornjače koje su gravidne, postave GPS lokatore koji će im omogućiti da prate njihovo kretanje.

Lokatori će, naime, biti postavljeni na oklop kornjača u Specijalnom rezervatu prirode „Kraljevac“, prirodnom staništu barskih kornjača, jednom od pet lokaliteta na kojima se istraživanje sprovodi.

Biolozima je, međutim, potrebna podrška zajednice da bi ovo istraživanje sproveli. Potrebna su im sredstva za nabavku tri GPS lokatora, instrumenata za merenje kao i bubnjeva za „hvatanje“ kornjača.

Pročitajte još:

Mladi istraživači Srbije su, sa ciljem pružanja podrške upravljačima zaštićenih područja, u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava za nabavku ove opreme i zaštitu barske kornjače u jezeru Kraljevac – „Kornjača Spornjača“. Ukupno im je potrebno 1.010.000 dinara.

„Sredstva koja prikupljamo su nam potrebna za: nabavku tri seta GPS lokatora, uređaja sa pratećom softver i hardver opremom, kojima ćemo pratiti ponašanje i kretanje kornjača, što košta 910.000 dinara. Takođe, sredstva su nam potrebna i za kupovinu opreme za merenje, tu su i bubnjevi za hvatanje kornjača, akumulator za čamac, što svekupno košta 100.000 dinara“, kaže za N1 Marko Maričić, istraživač sa Biološkog fakulteta u Beogradu, herpetolog, odnosno stručnjak za gmizavce, koji vodi terenske aktivnosti u okviru ovog istraživanja.

Na platformi Donacije.rs, specijalizovanoj za prikupljanja donacija u zajednici, postavljena je stranica sa informacijama i instrukcijama za doniranje za ovu kampanju.

Gravidne ženke kornjačke izlaze iz vode i traže mesto na kopnu da tu kopaju gnezdo i polože jaja, navodi Maričić.

„Na tom putu često stradaju, zgaze ih automobili, traktori, ljudi. GPS uređaji će nam pomoći da utvrdimo kuda se kreću i da te puteve, kao i gnezdo, zaštitimo“, kaže sagovornik portala N1.

Strogo zaštićena vrsta, kazna do milion dinara

Barska kornjača je prema zakonodavstvu Republike Srbije strogo zaštićena vrsta.

Osim toga, ona uživa i status međunarodne zaštite prema Direktivi EU o staništima i prema Bernskoj konvenciji koju je i Srbija ratifikovala.

Međunarodna unija za zaštitu prirode procenjuje da je barska kornjača i globalno „skoro ugrožena“. U Srbiji je procena ugroženosti barske kornjače na osnovu kriterijuma ove Unije rađena pre skoro deset godina, u vreme kada je pisana „Crvena knjiga faune Srbije 2 – Gmizavci“, kada je procenjeno da nema dovoljno podataka da bi se utvrdio status ugroženosti barske kornjače. Istraživanje koje je sada u toku treba da utvrdi status ugroženosti barske kornjače prema kriterijumima Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Barska kornjača jezero Kraljevac
Foto: Mladi istraživači Srbije, biolozi istraživači Marko Maričić, Jana Kovačević

Samo u centralnom delu jezera Kraljevac, koje se nalazi u selu Deliblato, u južnom Banatu, živi, procenjuje se, od 170 do 260 barskih kornjača. One su naša autohtona vrsta, a prepoznatljive su po žutim tufnama ili pegama na oklopu.

„Procene brojnosti, sa određenom greškom, možemo imati samo za konkretna mesta gde radimo istraživanja, i to nakon dosta godina, npr. severni deo Ludaškog jezera, gde se istraživanja vrše od 2011. godine, brojnost varira od 203 do 609 aktivnih jedinki, u zavisnosti od godine“, ističe naš sagovornik.

Barska kornjača je ugrožena zbog uništavanja njenog staništa, zagađenja vode i zemljišta u kojima živi, hemikalija i pesticida u vodi, zbog gaženja i fizičkog uništavanja, ali i zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji je uzimaju iz prirodnih staništa i odnose kući da bi bila kućni ljubimac.

Prema Krivičnom zakoniku, za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, predviđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine. Novčane kazne kreću se u rasponu od 1.200 do milion dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare