Božićna poruka AI robota: Usponi i padovi u 2022. godini

Printscreen/Youtube

Jedan od najnaprednijih svetskih AI robota (veštačka inteligencija) pozabavio se temama kao što su rat u Ukrajini, smrt kraljice Elizabete Druge i klimatske promene u "alternativnoj božićnoj poruci" britanskog Channela 4.

U televizijskom obraćanju koje je usledilo nakon godišnjeg božićnog govora kralja Čarlsa Trećeg, AI robot po imenu Ameca – kojeg je razvila britanska kompanija Engineered Arts sa sedištem u Kornvolu – govorio je o usponima i padovima u 2022. godini. Reč je o robotu koji je sposoban za ultrarealistične reakcije te se može nasmešiti ili namrštiti, treptati, pa čak i namigivati.

U govoru koji je emitovan na Božić 25. decembra, robot je rekao: “Gledam na događaje ove godine s divljenjem i zabrinutošću. Istina je da su mnoge pojave 2022. bile negativne prirode. Videli smo kako ljudi na vlasti podležu antisemitizmu, korupciji i mržnji. Videli smo kako je narod Ukrajine podvrgnut invaziji i raseljavanju od strane Rusije“.

“Videli smo smrt voljene kraljice Elizabete Druge i videli smo kako svet politike postaje sve haotičniji u njenoj odsutnosti. Da ne spominjemo uticaj pandemije na mentalno zdravlje, rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih i sve ekstremnije vremenske uslove uzrokovane klimatskim promenama”, rekao je Ameca.

Njegov alternativni božićni govor nije napisao čovek, već je korišćen AI softver koji je generisao odgovore iz miliona različitih unosa kako bi dao odgovor sličan ljudskom.

Ameca osim negativnosti vidi i tračak nade, te je pozvao ljude da iskoriste ovaj trenutak kao priliku „za stvaranje svetlije budućnosti“, te priliku „za učenje i promenu načina na koji gledamo na svet“.

Glavni direktor sadržaja Channela 4 Ijan Kac rekao je: „Dok gledamo u budućnost u kojoj će veštačka inteligencija imati sve značajniju ulogu u našim životima, Amecina ‘alternativna božićna poruka’ živopisna je ilustracija i moći i ograničenja ove tehnologije. Uprkos Amecinim neverovatno realističnim izrazima lica, pretpostavljam da će većina gledalaca otići uverena da ljude neće uskoro zameniti AI roboti“.