ChatGPT slavi prvi rođendan: Kako je u jednoj godini promenio svet

SciTech 30. nov 202321:56 1 komentar
T. Schneider / Shutterstock

ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i postao je viralan.

Snimci ekrana i razgovora postale su viralne na društvenim mrežama, a korišćenje ChatGPT-a naglo je poraslo do mere koja je, čini se, iznenadila čak i njegovog tvorca – OpenAI.

Do januara, ChatGPT je imao 13 miliona posetilaca svakog dana, postavljajući rekord za najbrže rastuću korisničku bazu aplikacije, piše Science Alert.

Generativni AI sistemi poput ChatGPT-a postaju sveprisutni. Od izdanja ChatGPT-a, spominjanje veštačke inteligencije činilo se obaveznim u prezentacijama, razgovorima i člancima.

Danas OpenAI tvrdi da 100 miliona ljudi koristi ChatGPT svake sedmice.

Svi glavni igrači se klade na veštačku inteligenciju, a finansiranje startupova sa veštačkom inteligencijom je u procvatu.

Usput je ChatGPT izazvao brojne nedoumice, kao što su njegove implikacije na dezinformacije, prevare, pitanja intelektualnog vlasništva i diskriminaciju.

Lekcije koje smo naučili iz prve godine ChatGPT

Uspeh ChatGPT-a prvenstveno govori o snazi dobrog interfejsa. AI je već deo bezbrojnih svakodnevnih proizvoda više od deset godina, od Spotify-ja i Netflixa do Facebooka i Google Mapsa.

Prva verzija GPT-a, AI modela koji pokreće ChatGPT, datira iz 2018. Čak ni drugi proizvodi OpenAI-ja, kao što je DALL-E, nisu postigli uspeh odmah nakon objavljivanja kao ChatGPT.

POVEZANE VESTI

Fenomenalan uspeh ChatGPT-a ponovo pokazuje da korisnički interfejs pokreću široko prihvatanje tehnologije, od Macintosha do web brauzera i iPhonea.

Dizajn čini razliku. U isto vreme, jedna od glavnih prednosti tehnologije, stvaranje uverljivog jezika, čini je vrlo prikladnom za proizvodnju lažnih ili pogrešnih informacija.

ChatGPT i drugi generativni AI sistemi olakšavaju kriminalcima i propagandistima da hvataju ljudske ranjivosti.

Potencijal tehnologije za podsticanje prevara i dezinformacija jedan je od ključnih razloga za regulaciju veštačke inteligencije.

Usred stvarnih obećanja i opasnosti generativne veštačke inteligencije, tehnologija je takođe pružila još jednu studiju slučaja u snazi „hajpa“.

Ova godina nije donela manjak članaka o tome kako će AI transformirati svaki aspekt društva i kako je širenje tehnologije neizbežno.

ChatGPT nije prva tehnologija koja se reklamira kao “sledeća velika stvar”, ali je možda jedinstvena po tome što se istovremeno reklamira i kao egzistencijalni rizik.

Brojni tehnološki titani, čak i neki istraživači veštačke inteligencije, upozorili su na rizik pojave superinteligentnih sistema veštačke inteligencije i brisanja čovečanstva, iako su ti strahovi nategnuti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare