Čudo u Tajlandu, slonica rodila blizance

SciTech 14. jun 202423:07 1 komentar
slonovi
Shutterstock

Azijska slonica u centralnom Tajlandu rodila je blizance, što je osoblje opisalo kao čudo.

Niko nije očekivao da će majka, 36-godišnja Čamčuri, roditi blizance, a kada je prošlog petka prvi put rodila muško mladunče, osoblje u palati slonova Ajutaja i na farmi slonova Rojal Kraal smatralo je da je porođaj završen, piše BBC, a prenosi HRT.

Dok su čistili prvo mladunče i pomagali mu da ustane, čuli su jak udarac i videli da je Čamčuri na svet donela drugo mladunče, ovog puta ženku.

Posle drugog porođaja, osoblje je moralo da spreči majku da ne zgazi žensko mladunče nakon što se uspaničila, povredivši negovatelja.

Blizanci se rađaju u samo jednom procentu u ukupnom rođenju slonova, a muško-ženski blizanci su još ređi, podaci su Save the Elephants, istraživačke organizacije.

„Oduvek smo želeli da vidimo blizance slonova, ali ovo ne može svako da vidi jer se to ne dešava često“, rekla je za Bi-Bi-Si veterinarka Lardtongtare Mipan, koja je odrasla na ovoj farmi slonova i koja je i sama majka blizanaca.

Charin Somwang, 31-godišnji timaritelj slonova, tzv. mahout, slomio je nogu dok je obuzdavao majku.

„Bio sam tako srećan, nisam ni osetio bol“, rekao je dodajući da je razmere svojih povreda osetio tek kad su ga dovezli u bolnicu.

Slonovi se smatraju svetim životinjama u Tajlandu, gdje su budisti i većini. Slonovi su i nacionalni simbol.

Posetiocima parka, uključujući i decu, dozvoljeno je da vide blizance, ali tek nakon dezinfekcije obuće i ruku.

Mladunčad će imena dobiti sedam dana nakon rođenja u skladu s tajlandskim običajima.

S 55 kilograma žensko mladunče slona je nešto manje nego što je uobičajeno i mora da stoji na stolu dok je majka hrani. Njen brat je, sa 60 kg, teži.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare