Da li znate po čemu je Gugl dobio ime?

SciTech 27. sep 202312:21 3 komentara
Google, gugl
Shutterstock/PK Studio

"Malo je imena danas tako sveprisutno kao Gugl. Izraz Gugl nije samo naziv kompanije; to je glagol-sinonim za web pretraživanje. Evo kako je došlo do toga. Web je počeo da se širi 1995. godine. Ljudi su shvatili da su nam potrebni načini za pretraživanje", za ZDNet piše Steven Vogan-Nikols povodom 25 godina Gugla.

Vogan-Nikols u autorkom tekstu, između ostalog otkriva kako je Gugl dobio ime.

„Ime je izvedeno iz reči ‘googol’. Googol je naziv za broj u kojem iza jedinice sledi 100 nula“, naveo je stručnjak, a preneo Index.hr.

Inače, korporaciju Gugl osnovali su dvojica studenata univerziteta Stanford, Lari Pejdž i Sergej Brin.

Upoznali su se 1995. godine i uopšte se nisu dobro slagali. Sledeće godine, međutim, otkrili su da imaju zajedničke interese i počeli su da rade u svojim studentskim sobama na web pretraživaču neobičnog imena Backrub.

Srećom, preimenovali su svoj projekat u Google.

Ipak, promena imena nije bila dovoljna da Google postane popularan. Pravi trik bio je kada su osmislili novu metodu organizovanja i rangiranja velike količine informacija na world wide webu.

U to vreme pretraživači su rangirali web stranice na osnovu broja pojavljivanja traženog pojma na stranici. Međutim, Pejdž i Brin verovali su da je ova metoda manjkava jer nije dala najrelevantnije rezultate.

Umesto toga, revolucionarna ideja ovog dvojca bio je algoritam nazvan „PageRank“. Nazvan po pejdžu, PageRank je funkcionisao na jednostavnom, ali revolucionarnom principu: važnost web stranice mogla se odrediti brojem linkova koje upućuju na nju. Drugim rečima, stranica se smatrala vrednom ako su mnoge druge stranice bile povezane, posebno ako su te stranice koje povezuju same smatrane važnim.