Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

SciTech 04. okt 202111:59 > 13:23 9 komentara
Tanjug / Jessica Gow/TT via AP

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju dodeljena je Dejvidu Džulijusu i Ardemu Pataputijanu za njihovo otkriće receptora za temperaturu i dodir.

Kako prenosi CNN, dvojica naučnika koji rade u SAD su dobili nagradu za opis mehanizma kako ljudi osećaju temperaturu i pritisak kroz nervne impulse.

„Njihova otkrića otključala su jednu od tajni prirode, objašnjavajući molekularnu osnovu za osećanje toplote, hladnoće i mehaničke sile, što je osnovno za našu sposobnost da osećamo, interpretiramo i interaktivno delujemo sa našim unutrašnjim i spoljnim okruženjem“, navodi se u saopštenju Instituta Karolinska u Stokholmu.

Dejvid Džulijus (65), profesor Univerziteta u Kaliforniji, iskoristio je kapasaicin, aktivni sastojak u čili papričicama da identifikuje nervne senzore koji dozvoljavaju koži da reaguje na toplotu.

Dejvid Džulijus (UCSF/Noah Berger/Handout via Reuters)

Ardem Pataputijan (53), Amerikanac libansko-jermenskog porekla, je profesor u institutu Skrips u San Dijegu u Kaliforniji. On je upotrebio ćelije osetljive na pritisak da otkrije novu klasu receptora koji odgovaraju na mehaničke stimulanse na koži i internim organima.

Ardem Pataputijan (Courtesy of Ardem Patapoutian/Handout via Reuters)

„To je zapravo nešto što je presudno za naše preživljavanje tako da je to vrlo važno i duboko otkriće“, rekao je Tomas Perlman iz Nobelovog komiteta.

Perlman je rekao da je uspeo da razgovora sa obojicom laureata pre nego što je vest objavljena.

„Imao sam samo nekoliko minuta sa njima da razgovaram, ali bili su neverovatno srećni. Koliko sam mogao da ocenim bili su vrlo iznenađeni i malo šokirani možda“, rekao je Perlman.

Nobelovu nagradu za medicinu prošle godine su dobili dva američka i jedan britanski naučnik za otkriće virusa hepatitisa C. Priznanje je dodeljeno Britancu Majklu Hotonu i Amerikancima Harveju Alteru i Čarlsu Rajsu.

Po tradiciji, dodelom Nobelove nagrade za medicinu počinje nedelja dodele Nobelovih nagrada.

Komentari (9)

Vidi sve komentare