Dodeljene stipendije u iznosu od po pet hiljada evra za mlade naučnice u Srbiji

SciTech 28. dec 202217:20 1 komentar
Shutterstock

Najtalentovanijim mladim naučnicama dodeljene su danas stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra, namenjene za realizaciju naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije, životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

Ovogodišnje dobitnice stipendija, u okviru renomiranog svetskog programa UNESCO „Za žene u nauci“, su Jovana Despotović u oblasti molekularne biologije karcinoma, Tijana Milićević za toksične i kancerogene elemenate i jedinjenja u uzorcima iz životne sredine i hrane i Alena Stupar za istraživanje primene različitih savremenih ekstrakcionih tehnika.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na svečanoj ceremoniji održanoj u Vladi Srbije podsetila je da se ta nagrada dodeljuje od 2010. godine i da je postala izuzetno važna i prestižna, kao i veliko ohrabrenje za angažman žena u nauci.

„Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je da, za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj i da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom“, rekla je Begović.

Komentari (1)

Vidi sve komentare