Društvo za zaštitu i proučavanje ptica: Par mladih orlova krstaša uspešno leti

SciTech 26. jan 202213:11 2 komentara
Shutterstock (ilustracija)

Par orlova krstaša, koji su se izlegli su na severu Banata u proleće 2021. godine, su preleteli po više od 6.300 kilometara, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

To društvo je u saopštenju navelo da dva mladunca, „Mimu“ i „Mihajla“, aktivno prati uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije.

„Od sredine jula pa do danas, Mihajlo je preleteo 6.815 kilometara, a Mima 6.320 kilometara, nebom teritorija Srbije, Mađarske i Rumunije“, rekao je predstavnik tog društva Maksim Karanović.

Napomenuo je da mladim orlovima prete mnoge opasnosti, poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi zbog čega su svakodnevno praćeni.

„U slučaju neke opasnosti. i mi i kolege iz država u okruženju bili bismo spremni da pristupimo hitnom spasavanju orlova“, dodao je on.

Satelitsko praćenje i obeležavanje ornitološkim prstenovima omogućava prezicno praćenje ptica.

To donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim lokalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati, dodaje se u saopštenju.

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji, budući da njihova populacija broji svega tri odrasla, podseća to društvo.

Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, te je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.

Komentari (2)

Vidi sve komentare