EU odložila pokretanje AI softvera, Meta – ovo je korak unazad

SciTech 15. jun 202409:44 0 komentara
Instagram, Fejsbuk, facebook, društvene mreže
Shutterstock

Američki digitalni div Meta odlaže pokretanje svog novog softvera veštačke inteligencije (AI) u Evropi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše nemačka agencija dpa.

Irsko telo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Evropskoj uniji zatražilo je od kompanije da zasad ne obučava svoje modele veštačke inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

“Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi ponuditi najbolje iskustvo”, rekla je kompanija u objavi na blogu.

Istovremeno, Meta je rekla da je uverena u to da je njen pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava veštačku inteligenciju, “a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji”, objavila je kompanija.

Do odluke o odlaganju je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle nedelje podneli žalbe u 11 zemalja i kritikovali su Metu zbog “skrivenog i zavaravajućeg” postupka.

Meta je prvobitno tvrdila da postoji “legitiman interes” za treniranje modela veštačke inteligencije i da bi se u tu svrhu trebao koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko telo za zaštitu podataka je u petak pozdravilo odluku Mete da odloži svoje planove u Evropi.

Kompanija se softverom veštačke inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa poput chatbota ChatGPT-ja.

Meta AI je dizajniran da generira tekst i slike i odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih meseci intezivno naglašavala da će veštačka inteligencija bitno izmeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namerava nastaviti dovoditi funkcionalnosti veštačke inteligencije u Evropu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!