Evropski sud presudio u korist platforme YouTube u slučaju autorskih prava

SciTech 22. jun 202112:43 1 komentar
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Evropski sud je odlučio da YouTube u vlasništvu kompanije Google i druge platforme nisu odgovorni za kršenje autorskih prava za sadržaj koji korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uslovima.

Ovaj slučaj poslednji je razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili delovanje za neovlašćeno korišćenje sadržaja kada se prenosi na platforme.

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, muzički producent, tužio YouTube i Google u Nemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine preneli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava.

U drugom slučaju, producentska kuća Elsevier u Nemačkoj tužila je Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici preneli nekoliko Elsevijerovih dela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.

Nemački sud naknadno je zatražio savet od Evropskog suda, koji je u utorak donio presudu u oba slučaja.

„Trenutno je slučaj da operatori internet platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi“, rekao je Evropski sud.

„Međutim, ti operatori stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo tako što čine te platforme dostupnima, nego i omogućuju da javnost ima pristup takvom sadržaju“, rekle su sudije.

Radi se o slučajevima C-682/18 YouTube i C-683/18 Cyando.

Komentari (1)

Vidi sve komentare