Facebook u Australiji onemogućio deljenje i gledanje sadržaja sa vestima

SciTech 18. feb 202112:18 komentara
AFP

Facebook je onemogućio korisnicima iz Australije da dele i gledaju sadržaje sa vestima na ovoj platformi.

Kako navodi BBC, Australijanci su se probudili u četvrtak i uvideli da su im nedostupne sve lokalne i globalne info stranice.

Među blokiranima je i nekoliko naloga Vlade iz domena zdravlja, kao i hitnih službi.

Iz kompanije Facebook su kasnije saopštili da su ove stranice greškom blokirane.

Australijska vlada saopštila je da ovakav potez ozbiljno narušava kredibilitet kompanije i platforme.

Korisnici van Australije takođe ne mogu da uđu na informativne stranice tamošnjih medija na Facebooku.

Potez kompanije je odgovor na novi predlog zakona u Australiji, koji bi trebalo da natera Fejsbuk da plaća za informativne sadržaje.

Predstavnici kompanija kao što su Google i Facebook smatraju da ovaj zakon ne oslikava dobro način na koji internet funkcioniše i da na nepošten način kažnjava njihove platforme.

Donji dom australijskog parlamenta usvojio je zakon u sredu.

„U Facebooku moraju dobro da razmisle šta ovo znači za njihov položaj i reputaciju“, rekao je Pol Flečer, australijski ministar za komunikacije.

Kompanija je povukla ovaj potez samo nekoliko sati pošto je Google pristao da plati News korporaciji, čiji je vlasnik Rupert Mardok, za informativni sadržaj sa sajtova te medijske imperije.

Australijsko regulatorno telo za konkurenciju saopštilo je da je osmislilo nacrt zakona kako bi se u pogledu profita izjednačili tehnološki giganti i izdavači.

Ali u Facebooku tvrde da ih je zakon stavio pred težak izbor – ili će da postupe u skladu sa njim i ignorišu realnost ili će sprečiti pristup informativnom sadržaju u Australiji.

„Teška srca smo morali da odaberemo ovo drugo“, navodi se u saopštenju kompanije.

Australijski izdavači sada takođe ne mogu da dele ili objavljuju sadržaj na sopstvenim Facebook stranama.

Odluka Facebooka izazvala je brojne negativne reakcije, jer su brojni korisnici ostali bez pristupa stranicima koje smatraju za pozdan izvor informacija.

Nekoliko njih je ukazalo na to da je Facebook jedan od najvažnijih kanala za dobijanje hitnih i važnih vesti u vreme pandemije.