Facebook uvodi novo pravilo – pitanje pre deljenja članka koji niste pročitali

AFP

Pre deljenja linka na neki članak korisnici će morati da odgovore na Fejsbukov upit.

Facebook je putem mreže Twitter obavestio korisnike da kreću da isprobavaju novi podsetnik koji će ljude pitati žele li da podele članak koji još nisu otvorili, piše Verge.

Naime, korisnicima će pre deljenja nekog linka “iskočiti” poruka koja će ih podsetiti da članak pročitaju pre nego što ga podele. Ipak, čak i ako ne žele, svejedno će moći da ga objave. Portparol Fejsbuka je naglasio da će dodatak doći do ukupno šest posto korisnika koji Facebook pokreću na Androidu.

“Danas krećemo s testiranjem novog načina promovisanja. Ako objavljujete članak koji niste pročitali, pokušaćemo vas ohrabriti da ga ipak otvorite pre nego što ga podelite s drugima”, stoji u objavi.

Podsetnik je manji od onog kojeg koristi Twitter koji je tim alatom razjario veliki broj korisnika koji su članak pročitali negde drugde, a samo su hteli da ga podele na Tviteru s drugog portala.

Iz Fejsbuka kažu da će poruka pokušati da pomogne korisnicima da se informišu o stvarima koje dele. Radi se o još jednom od nastojanja sprečavanja širenja dezinformacija, problemom s kojim se Facebook suočava već godinama. Kao što poruka upozorava, ne otvaranje članka dovešće do “propuštanja ključnih činjenica”, s obzirom da naslovi vrlo često pričaju samo deo priče.

Komentari (0)

Vidi sve komentare