Finansiranje borbe protiv klimatskih promena ispunjeno s dve godine zakašnjenja

SciTech 29. maj 202420:32 0 komentara
REUTERS/Matias Baglietto

Razvijene zemlje ispunile su obećanje o tome da će obezbediti 100 milijardi dolara pomoći siromašnijim zemljama da bi se mogle suočiti s klimatskim promenama 2022, objavio je OECD, potvrdivši da je cilj postignut s dve godine zakašnjenja. 

Godine 2009. razvijene zemlje obećale su da će od 2020. godišnje obezbediti 100 milijardi dolara siromašnijim nacijama koje muče troškovi povezani sa sve većim posledicama klimatskih promena.

U 2022. su osigurali 115,9 milijardi dolara namenjenih finansiranju borbe protiv klimatskih promena, čime je prvi put ispunjen cilj, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Ukupan iznos uključuje i privatna finansiranja prikupljena kroz javne fondove.

POVEZANE VESTI

Svota od 100 milijardi dolara daleko je manja od onoga koliko bi zemljama u razvoju trebalo za investiranje u čistu energiju da bi ispunile klimatske ciljeve i zaštitile svoja društva od ekstremnih vremenskih nepogoda i porasta nivoa mora.

Finansije će biti centralna tema ovogodišnjeg UN samita o klimi COP29 koji će se u novembru održati u Bakuu.

Glavni zadatak biće postaviti novi cilj klimatskog finansiranja za zemlje u razvoju, koji će nakon 2025. godine zameniti cilj od 100 milijardi dolara godišnje. Ali, nacije su već podeljene oko novog cilja.

Evropska unija, trenutno najveći svetski donator koji osigurava sredstva namenjena finansiranju borbe protiv klimatskih promena, zahteva da više zemalja izdvaja novac u skladu sa novim ciljem, uključujući i velike svetske privrede u razvoju, kao i one s visokim emisijama CO2 i finansijskom imovinom po glavi stanovnika, poput Kine i država Bliskog istoka.

Ali, Kina, koja je danas najveći svetski emiter ugljen.dioksida, čvrsto se usprotivila takvom cilju tokom prošlih UN pregovora o klimatskim promenama.

Ni Kina ni većina ostalih zemalja trenutno nema obavezu da doprinosi UN-ovim ciljevima poput finansiranja borbe protiv klimatskih promena. Lista zemalja obveznika doprinosa, koji nije ažuriran od 1992. godine, uključuje dvadesetak zemalja koje su postale industrijalizovane još pre nekoliko dekada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!