Gaia BH3 – najmasovnija crna rupa u našoj galaksiji, nalazi se u blizini Zemlje

SciTech 18. apr 202421:17 22 komentara
Sihutterstock/Vadim Sadovsk

Gledajući kosmički, na korak od nas, astronomi su došli do neverovatnog otkrića. Ušuškana u sazvežđu Akvila, samo 1.924 svetlosne godine od Zemlje, nalazi se Gaja BH3, crna rupa zapanjujućih razmera.

Sa neverovatnih 33 puta većom masom od Sunca, Gaia BH3 je najmasovnija crna rupa zvezdane mase ikada identifikovana u našoj galaksiji. Ono što je posebno intrigantno je njena skromna priroda i tiho kruženje oko zvezde pratioca, ne skrećući pažnju na sebe, piše Sience Alert.

To je vrsta otkrića koja se desi jednom u životu naučnika, primećuje astronom Paskvale Panuco iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja i član Gaia saradnje, izražavajući iznenađenje koje deli šira astronomska zajednica.

Crne rupe zvezdane mase, nastale iz ostataka eksplozija supernove masivnih zvezda, obično su oko 65 puta veće od mase Sunca. Uprkos procenama koje sugerišu da bi u Mlečnom putu moglo biti do 100 miliona, one su i dalje neuhvatljive zbog nedostatka emisije vidljive svetlosti.

Pročitajte još:

Astronomi se oslanjaju na indirektne metode kako bi razotkrili ove kosmičke enigme, često posmatrajući neobična kretanja obližnjih zvezda uhvaćenih u gravitacionu zamku crne rupe.

Gaia, svemirska opservatorija koja precizno mapira zvezde Mlečnog puta, igra ključnu ulogu u toj potrazi.

Radeći od 2013. godine, Gaina precizna merenja pružaju neprocenjiv uvid u univerzum. Iako se četvrto objavljivanje podataka još čeka, otkriće Gaia BH3 bilo je previše značajno da bi se ćutalo, što je navelo astronome da objave svoja otkrića pre roka, što je učinjeno objavljivanjem istraživanja u časopisu Astronomi & Astrophisics.

Binarni sistem koji se sastoji od Gaia BH3 i njegove prateće zvezde nudi tragove o poreklu crne rupe. Posebne karakteristike zvezde, uključujući njenu starost i elementarni sastav, sugerišu složenu kosmičku istoriju koja je kulminirala stvaranjem supermasivne crne rupe.

Modeli sugerišu da je niska metalnost zvezde igrala ključnu ulogu u njenoj evoluciji, otvarajući put za stvaranje crne rupe tako neverovatnih proporcija.

Dok astronomi željno iščekuju dalja otkrića iz Gaia-inih predstojećih izdanja podataka, otkriće Gaia BH3 služi kao primamljiv pregled kosmičkih čuda koja tek treba da se otkriju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare