Google otkrio koji smartfoni, zbog greške, mogu da budu hakovani „bez klika“

SciTech 27. mar 202310:47 11 komentara
Pixabay/ Tim_Jacob_Hauswirth

Guglov 'Project Zero' otkrio je ranjivosti na pojedinim uređajima zbog kojih hakeri bez interakcije mogu da provale u uređaj. Objavili su listu potencijalno ugroženih mobilnih telefona i uputstvo za zaštitu.

Nedavno otkriće istraživača u Guglovom ‘Projektu Zero’ pokazalo je kako neki mobilni telefoni imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika da bi se hakovalui. Naziv za takvu pojavu je „hakovanje bez klika’ (no-click hack) i sve što je hakeru potrebno je telefonski broj. Gugl (Google) je projekat pokrenuo kako bi pronašli nedostaci u operativnom sistemu Android, Chrome i drugim aplikacijama.

U sklopu projekta otkrivena je ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Četiri ranjivosti smatraju najozbiljnijima. Te četiri dopuštaju napadaču da daljinskim putem ugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve, piše Poslovni.hr, prenosi Večernji.hr.

– mobilni telefoni serije Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04;

– mobilni telefoni serije Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30;

– Google Pixel 6 i Pixel 7 serije;

– svi nosivi uređaji koji koriste Exynos W920 chipset;

– sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 chipset.

Kako bi se zaštitili, korisnici su upućeni da u postavkama uređaja isključe Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi se smanjila ranjivost i uklonio rizik. Korisnici Google Pixel telefona, moraju da ga ažuriraju na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog meseca.

Ažuriranje uključuje ‘patch’ za ovaj problem.

Komentari (11)

Vidi sve komentare