Google sutra kreće s brisanjem naloga: Kako da sačuvate sadržaj?

SciTech 30. nov 202312:56 5 komentara
Shutterstock/Thaspol Sangsee

Kao što je najavljeno, od 1. decembra Google će brisati neaktivne naloge i sav njihov sadržaj, poput fotografija, e-pošte, kontakata i dokumenata s Diska.

Čišćenje celog sistema ima za cilj da zaštiti korisnike od sigurnosnih pretnji, kao što su spam i fišing prevare.

Zašto Google briše neaktivne naloge?

Google briše neaktivne naloge iz svog sistema jer kaže da postoji “veća verovatnoća da će biti ugroženi”. Nenadzirani nalozi često se oslanjaju na stare ili ponovno korišćenje lozinke, imaju manje sigurnosnih provera i postoji deset puta veća verovatnoća da neće imati postavljenu dvofaktorsku proveru autentičnosti, prenosi Večernji.hr.

Kada je nalog ugrožen, može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do neželjenog ili zlonamernog sadržaja, poput spama, istakla je kompanija.

Kada će računi biti izbrisani?

Google će početi sa ukidanjem neaktivnih naloga 1. decembra 2023, prema obaveštenju kompanije. Započeće eliminacijom naloga koje su korisnici stvorili, a koje zatim više nikada nisu posetili.

Koji se Google nalozi brišu?

Prema Googleovim novim pravilima, ako Google nalog nije korićen najmanje dve godine, nalog i njegov sadržaj, uključujući sadržaj unutar Google Workspacea, može se izbrisati. Međutim, nova se pravila odnose samo na lične Google naloge, što znači da ne utiču na školske ili poslovne.

Osim toga, Google neće ukloniti naloge koji su preneli YouTube video zapise ili imaju aktivne pretplate na aplikacije ili usluge vesti. Pogođeni korisnici primiće višestruka obaveštenja da će im nalozi biti ukinuti pre nego što se to stvarno dogodi.

Kako osigurati svoj nalog?

Kako biste bili sigurni da vaš Google nalog ostaje aktivan, prijavite se na svoj nalog i koristite jedan od alata kompanije kao što su Gmail, Google Drive, Google Photos i Google Play, prenosi N1 Zagreb.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare