Grčki arheolozi otkrili misterioznu strukturu staru 4.000 godina

SciTech 15. jun 202423:27 6 komentara
Ministarstvo kulture Grčke

Arheolozi su otkrili misterioznu drevnu građevinu staru 4.000 godina na vrhu brda na Kritu. Otkriće je sa sobom donelo dva problema.

Prvo, naučnici još ne znaju čemu je ova građevina služila, a drugo, sada bi moglo doći do kašnjenja u izgradnji aerodroma, s obzirom na to da se lokacija nalazi na terenu namenjenom za radarsku stanicu.

Tokom nedavnih iskopavanja, arheolozi su pronašli ruševine zgrade od 1.800 kvadratnih metara, koja odozgo podseća na džinovski točak.

Ministarstvo kulture Grčke saopštilo je u utorak da je reč o izuzetno zanimljivom otkriću iz minojske civilizacije, poznatoj po raskošnim palatama, prelepim umetničkim delima i zagonetnom sistemu pisanja.

Ministarstvo kulture Grčke

Tajanstvena zgrada

Na toj lokaciji planirana je izgradnja radarske stanice za novi aerodrom, koji se gradi u blizini grada Kasteli. Aerodrom bi trebalo da počne sa radom 2027. godine i zameniće drugi najveći grčki aerodrom u Irakliju, piše CNN.

Arheolozi još ne znaju čemu je služila ova neobična građevina. Iskopavanja još traju, a za sada objekat ne podseća ni na jedan drugi predmet iz minojske kulture. U ovom trenutku, stručnjaci mogu samo da nagađaju o njegovoj svrsi. Pretpostavljaju da je korišćen za ritual ili versku ceremoniju.

Unutrašnja struktura je podeljena na manje, međusobno povezane prostore, a opasana je sa osam stepenastih kamenih zidova visine do 1,7 metara. Moguće je da je imala plitki kupasti krov.

„Možda se povremeno koristio za ritualne ceremonije“

Čini se da zgrada nije korišćena kao stambeni prostor, a arheolozi su unutra pronašli veliku količinu životinjskih kostiju. „Možda se povremeno koristio za ritualne ceremonije gde su se konzumirali hrana, vino i žrtvovane životinje“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Za izgradnju ovakvog objekta bila je potrebna velika radna snaga, specijalizovano znanje i jaka centralna administracija. To je svakako svojevrsni društveni objekat koji se izdvaja u celom kraju“, dodaje se.

Ministarka kulture i arheolog Lina Mendoni rekla je da će radarska stanica biti izgrađena na drugoj lokaciji. „Svi razumemo vrednost i značaj kulturnog nasleđa kao i potencijal projekta novog aerodroma. Moguće je nastaviti projekat aerodroma i istovremeno zaštititi lokalitet“, rekla je ona.

Pronađeno je još 35 arheoloških nalazišta

Zgrada je uglavnom korišćena između 2000. i 1700. pre nove ere, a izgrađena je otprilike u isto vreme kada i prve palate na Kritu; uključujući Knos i Fest. Neke od njegovih karakteristika mogu se uporediti sa ranim minojskim pčelinjacima pokrivenim stepenastim kupastim krovovima i grobnim humkama na drugim mestima u Grčkoj.

Krajem prošlog veka, tokom radova na izgradnji atinskog aerodroma, otkopano je i uništeno čitavo jedno utvrđeno naselje iz trećeg milenijuma pre nove ere. Do sada je tokom radova na novom aerodromu Kasteli i povezanim putevima pronađeno najmanje 35 drugih arheoloških lokaliteta.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare