Gugl tajno snima sve što govorite, isključite tu opciju

SciTech 11. maj 202419:35 23 komentara
Shutterstock/New Africa

Gugl, tehnološki gigant čije usluge koriste milijarde ljudi širom sveta, ima funkciju koja mu omogućava da tajno snima glasove korisnika i čuva ih u druge svrhe.

Gogle skladišti zvuk aktivnosti korisnika na vebu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije sa opcijama za „pretraživanje“, „asistentom“ i „mapama“, a da bi poboljšao tehnologije za prepoznavanje glasa.

Pročitajte još:

Nedavno je, međutim, stručnjak za tehnologiju otkrio  “cheat code” za koji tvrdi da može da spreči Gugl da evidentiranje aktivnosti na pametnim telefonima korisnika.

Korisnici bi trebalo da prilagode svoj Gugl nalog izborom odgovarajućih podešavanja u odeljku „podaci i privatnost“ kako bi blokirali pristup mikrofonu i kameri, prenosi Večernji list.

Tehnološki preduzetnik Džefri Kastiljo podelio je savet sa korisnicima na video snimku na Instagramu, objašnjavajući kako mogu da isključe ovu funkciju.

Potrebno je otvoriti Gugl aplikaciju i kliknuti na „upravljaj svojim Gugl nalogom“. Zatim izaberite „podaci i privatnost“ i pomerite se nadole sve do opcije „podešavanja istorije“ i izaberite odeljak „aktivnost na vebu i aplikacijama“.

Nakon što kliknete na to i pomerite se nadole, trebalo bi da primetite da postoji plava kvačica pored odeljka „uključi glasovne i audio aktivnosti“.

Da bi se zaustavilo Giglovo „slušanje“ potrebno je isključiti tu opciju, odnosno, „ukloniti“ kvačicu.

„Kada je ovo podešavanje glasovne i audio aktivnosti isključeno, audio snimci glasovnih interakcija sa Gugl pretragom, asistentom/pomoćnikom i mapama neće biti sačuvani na vašem Gugl nalogu na Gugl serverima, čak i ako ste prijavljeni“, pojašnjeno je iz ovog servisa ranije.

„Ako isključite ovu postavku glasovne i audio aktivnosti, prethodno sačuvani zvuk se neće izbrisati. Možete da izbrišete svoje audio snimke u bilo kom trenutku.”

Gugl tvrdi da snima samo kratke delove razgovora kako bi identifikovao šta mu može koristiti za prepoznavanje glasovnih komandi i pružanje odgovora.

Uprkos tvrdnjama Gugla, kao i drugih tehnoloških kompanija poput Amazona i Epla, da njihovi pomoćnici poput Aleke i Siri slušaju samo komande, i dalje postoji velika zabrinutost za bezbednost korisnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare