Habl prešao u „bezbedni režim“, NASA ima plan kako da ga održi u životu

SciTech 12. jun 202422:11 1 komentar
Habl teleskop
Shutterstock/Dima Zel

Svemirski teleskop Habl će preći na novi režim rada koji treba da spreči da bude ugrožena sposobnost svemirske opservatorije da posmatra univerzum, najavljuju zvaničnici američke Svemirske agencije NASA.

Poznati teleskop koji već 34 godine snima zadivljujuće slike kosmosa, tradicionalno je radio pomoću šest žiroskopa. Ovi žiroskopi deo su sistema koji kontroliše i određuje pravac ka kome je teleskop usmeren, objasnio je Mark Klampin, direktor Odeljenja za astrofiziku u Nasinoj Direkciji za naučne misije, tokom konferencije za novinare, prenosi Si-En-En.

Tokom snimanja egzoplaneta, galaksija i drugih nebeskih tela Habl menja pravac a žiroskop meri brzinu kretanja teleskopa kako bi stigao na pravo mesto za sledeće naučno posmatranje, navodi Klampin.

Tokom godina, teleskop je stario, a žiroskope je trebalo zameniti, tako da je šest novih instalirano tokom poslednje servisne misije na Hablu koju su astronauti sa Nasinog spejs šatla sproveli 2009. godine.

Od tada su neki od žiroskopa prestali da funkcionišu i samo su tri ostala u funkciji, što do sada nije uticalo na način rada teleskopa.

Handout / ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA / AFP

Pogrešna očitavanja ometaju Habla

Tokom proteklih šest meseci, jedan od tri preostala žiroskopa je vraćao pogrešna očitavanja koja su dovela do toga da je teleskop više puta ušao u „bezbedni režim“ i prekinuo posmatranje univerzuma, napominje Klempin.

Habl tim je uspeo da resetuje žiroskop sa Zemlje, ali su ove ispravke bile privremene i problem se sve češće javljao, naveo je Patrik Krous, menadžer projekta Hablovog svemirskog teleskopa u Nasinom centru za svemirske letove Godard u Merilendu.

Teleskop je ušao u bezbedan režim 24. maja nakon još jednog neispravnog očitavanja problematičnog žiroskopa, i ostao do danas.

Nakon pažljivog razmatranja, tim Habla odlučio je da upravlja teleskopom koristeći jedan žiroskop, a drugi funkcionalni žiroskop će ostati u rezervi za buduću upotrebu, kaže Klampin.

Pročitajte još:

Tim je već dugo razmišljao o prebacivanju teleskopa na režim sa jednim žirokopom kako bi produžio njegov životni vek nakon što su razvili ovaj plan pre više od 20 godina.

„Verujemo da je ovo naš najbolji pristup da podržimo Hablovu misiju tokom ove i sledeće decenije, jer ova promena neće u potpunosti uticati na većinu posmatranja u svemiru“, napominje Klampin.

Habl je radio sa dva žiroskopa od 2005. do 2009. i sa jednim kratko vreme 2008. godine, bez uticaja na kvalitet naučnih posmatranja, navodi agencija.

Shutterstock/M.Aurelius

Budućnost Hablovih posmatranja

Ova promena će ipak postaviti određena ograničenja pred Habl.

Teleskopu će biti potrebno više vremena da se pomeri i zakači na objekte koje posmatra, što smanjuje njegovu efikasnost i fleksibilnost.

Takođe neće moći da prati pokretne objekte koji su bliže Zemlji od Marsa, ali istorijski gledano, Habl je retko posmatrao takve mete, istakao je Krous.

Sada će tim rekonfigurisati i teleskop i zemaljski sistem koji šalje informacije Hablu. Cilj je da se Habl vrati na rutinska posmatranja do sredine juna.

Ranije je postojala studija izvodljivosti da se proceni kako bi komercijalni partneri mogli da pomognu da se Hubl podigne na višu orbitu kako bi teleskopu obezbedili više operativnog vremena kako ga Zemljina atmosfera ne bi povukla za kontrolisani ponovni ulazak 2030-ih. Agencija razmatra rizike i zahteve takvog manevra, ali u ovom trenutku još uvek ne radi na operativnim planovima za „ponovno pokretanje“, rekao je Klampin.

Očekuje se da će Habl raditi do sredin 2030-ih, a njegova kosmička posmatranja će biti dopuna radu svemirskog teleskopa „Džejms Veb“ i budućih opservatorija koje još nisu lansirane, naveo je Klampin.

„Ne vidimo da će Habl uskoro u penziju“, ističe Krous, „i mislimo da je i dalje veoma moćna opservatorija“, prenosi rts.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare