HERE mapira Srbiju u 3D

SciTech 23. mar 202112:21 5 komentara
HERE tehnologies

HERE Technologies, kompanija koja se bavi digitalnim mapiranjem i lokacijskim servisima, saopštila je da će od ovog proleća mapirati delove Srbije visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom.

HERE, kako su saopštili, planira da vozi ulicama Srbije od aprila do juna 2021. godine, koristeći automobil opremljen najsavremenijom tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju. „Jasno obeležen HERE automobil će takođe snimiti 3D i panoramske snimke ulica, kao i tačke interesa kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani“, navodi se u saopštenju.

Informacije će se, kako kažu, koristiti u izradi bogatih i detaljnih mapa Srbije dizajniranih da podrže „visoko autonomna vozila i druge napredne usluge koje poboljšavaju bezbednost na putevima, smanjuju zagušenja u saobraćaju i omogućavaju ljudima da se lakše kreću gradskim područjima“.

U narednim mesecima vozilo će saobraćati glavnim putevima širom zemlje i ulicama određenih gradova. Čitav postupak snimanja se odvija bez zaustavljanja i uticaja na normalan tok saobraćaja, navode iz ove kompanije.

HERE je, kako kažu, posvećen poštovanju i zaštiti privatnosti. Sakupljeni panoramski snimci ulica se, kako navode, čuvaju najpre u vozilu, a kasnije prenose u kriptovanom obliku i čuvaju u sigurnom objektu, a dalje se obrađuju korišćenjem naprednih algoritama za otkrivanje i zamagljivanje lica i registarskih tablica. Panoramski snimci se objavljuju tek kada su lica i brojevi registarskih tablica zamagljeni, ističe se u saopštenju.

U izuzetno retkim slučajevima kada snimak nije pravilno zamagljen, HERE olakšava svakome da ovo prijavi. Jednostavno kada otvorite snimak, kliknite na link “Report image” (Prijavi sliku) u donjem levom uglu mape.

HERE Technologies sakuplja precizne podatke o putevima i prikuplja panoramske snimke na nivou ulica u mnogim zemljama širom sveta.