Holandskom muzeju zbog izložbe zabranjeno da šalje arheologe u Egipat

SciTech 07. jun 202323:55 4 komentara
Shutterstock

Timu arheologa iz holandskog muzeja zabranjeno je da vrši iskopavanja u egipatskoj bogatoj nekropoli Sakari, nakon što je muzej organizovao izložbu koja je naišla na osudu egipatskih vlasti.

Nakon otvaranja izložbe „Kemet: Egipat u hip hopu, džezu, soulu i fanku“, Nacionalni muzej antikviteta u Lajdenu primio je mejl od šefa inostranih misija Egipatske službe za antikvitete, u kojem se navodi da muzej „falsifikuje istoriju“ sa svojim „afrocentričnim“ pristupom, objavio je u ponedeljak holandski list NRC.

Vim Vajland, generalni direktor muzeja, potvrdio je za CNN da su egipatske vlasti uskratile toj instituciji dozvolu za sledeću sezonu iskopavanja u Sakari. Takođe je potvrdio da je novinar koji je napisao članak za NRC video mejl iz Egipta.

Ogromno groblje, koje se nalazi na oko 32 kilometra južno od Kaira, dom je najstarije egipatske piramide – Džoserove piramide i bila je mesto brojnih važnih otkrića poslednjih godina.

Muzej tamo vrši iskopavanja više od 40 godina, a njegova poslednja kampanja je održana ranije ove godine, od 19. februara do 23. marta.

„Nacionalni muzej antikviteta iz Lajdena radi u Sakari od 1975. godine. Za predstojeću sezonu, muzeju je odbijena dozvola za iskopavanje“, rekao je Vajland.

On je istakao da je razlog za odbijanje „pretpostavljeno falsifikovanje istorije na trenutnoj izložbi“, dodajući da muzej pokušava da pokrene dijalog sa egipatskim vlastima na tu temu.