(VIDEO, FOTO) Unutar fabrike humanoidnih robota: Scene kao iz „Westworld“

SciTech 12. jun 202414:38 9 komentara

Izgled fabrike humanoidnih robota u Kini gledaoce serije "Zapadni svet" (Westworld) brzo će podsetiti na ovu TV distopiju.

Na spratu fabrike Eks-Robots u gradu Dalian na severoistoku Kine inženjeri razvijaju humanoidne robote, sa fokusom na poboljšanje izraza lica i emocija, piše Rojters.

Silikonske maske do vrata raširene su na stolu pored silikonskih ruku i stopala, dok su bestelesne glave poređane jedna do druge, a humanoidni roboti u različitim fazama izgradnje stoje u blizini.

Crteži dizajna robota krase zid.

roboti humanidi kina fabrika
REUTERS/Florence Lo

„Imamo sopstvene timove za softver i algoritam“, rekao je izvršni direktor kompanije Li Boiang.

Dodao je da su humanoidni roboti najkompleksnija klasa robotskih proizvoda.

„Postoji mnogo osnovnih modela i algoritama koji su obično otvorenog koda, koje svi koriste. Međutim, više se koncentrišemo na to kako omogućiti veštačkoj inteligenciji da prepozna i izrazi mimiku i emocije“, rekao je.

Dok radnica uči jednog robota da pomera glavu, osmehuje se i isplazi jezik, humanoidni robot oponaša njeno kretanje zahvaljujući malim motorima instaliranim na nekoliko mesta u njegovoj glavi.

„Takođe radimo na osnovnom modelu. Model koji pravimo je multimodalan i sposoban za emocionalno izražavanje. Može da percipira okolinu i proizvede odgovarajuću povratnu informaciju licem“, rekao je Li.

Eks-Robots kažu da je za proizvodnju humanoidnog robota potrebno od dve nedelje do mesec dana, a cene se kreću od 207.000 do 275.000 dolara.

Glavna namena kompanije do sada je izlaganje u muzejima, od kojih je jedan već smešten u istoj zgradi kao i fabrika.

Li veruje da će humanoidni roboti imati veću ulogu u zdravstvenoj industriji i prosveti.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare