Istorijska misija: NASA uspela da pogodi asteroid, čovečanstvo ušlo u novo doba

SciTech 27. sep 202207:13 111 komentara
NASA, DART
NASA/Johns Hopkins/Handout via REUTERS

NASA je kasno sinoć uspešno pogodila asteroid letelicom DART. Bila je to istorijska misija jer se radilo o "prvom planetarnom testu za odbranu" Zemlje od potencijalnog udara, tako da asteroid skrene s njegove putanje.

Poslednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letelici, a poslednja slika snimljena dve sekunde pre udara.

Sudar Darta sa Dimorfosom je skoro sigurno promenio kurs asteroida, uzimajući u obzir fundamentalne zakone fizike o očuvanju energije i impulsa. Ukoliko se Dimorfosova orbita oko većeg asteroida Didimosa ne promeni, onda će Njutnovi zakoni biti oboreni.

Povezane vesti

Prvi put u istoriji poslali smo svemirsku letelicu i sudarili je sa asteroidom udaljenim sedam miliona kilometara od Zemlje, poručili su iz NASA.

„Čovečanstvo je ušlo u nova doba, u doba kada potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnosti kakvu predstavljaju asteroidi. Čudesno“, rekla je jedna od čelnica Nase, Lori Glejz.

Asteroid
NASA/Johns Hopkins APL/Handout via REUTERS

Cilj misije je da zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om – što je naziv za neki objekat u blizini Zemlje – asteroid ili kometu – koja bi mogla da se približi orbiti.

NASA je 2016. godine osnovala Kancelariju za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) za rano otkrivanje pretnje NEO velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli da oštetei Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutno ne znaju da li Zemlji preti neki NEO, ali asteroid je pre nekih 66 miliona godina ostavio ogroman krater na meksičkom poluostrvu Jukatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaurusa.

Svemirska letelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u novembru 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dimorfosov prečnik je oko 160 metara i on je poput meseca koji kruži oko većeg asteroida Didimos.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare