Istraživanje: Novi „superkontinent“ mogao bi da izbriše ljude sa lica Zemlje

SciTech 26. sep 202318:58 12 komentara
Univerzitet u Bristolu

Formiranje novog "superkontinenta" moglo bi sa lica Zemlje za 250 miliona godina da izbriše ljude i sve druge sisare, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Bristol u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Naučnici su pomoću sofisticiranih klimatskih modela daleke budućnosti predvideli da će se nakon spajanja kontinenata u superkontinent, Pangeu Ultimu, značajno intenzivirati klimatski ekstremi.

Otkrili su da će biti ekstremno vruće, suvo i praktično nemoguće za život. Stručnjaci su za izračunavanje nivoa ugljen-dioksida simulirali temperaturu, vetar, kišu i trendove vlage za superkontinent i koristili modele kretanja tektonskih ploča.

Ustanovili su da će uz formiranje Pangee Ultime, što će podstaći češće vulkanske erupcije, izbacivanja ugljen dioksida u atmosferu i zagrijavanja planeta, i naše Sunce postati jače, odnosno emitovaće više energije i dodatno će zagrejavati Zemlju.

„Široko rasprostranjene temperature od 40 do 50 stepeni Celzijusa i još veći dnevni ekstremi, popraćeni visokim nivoima vlage, mogli bi na kraju da zapečate našu sudbinu. Na Zemlji više ne bi mogli živeti ljudi, ali i mnoge druge vrste“, rekao je klimatolog Alekander Farnsvort sa Univerziteta Bristol, a prenos Index.hr.

Univerzitet u Bristolu

Zbog visokih temperatura došlo bi do nedostatka hrane i vode za sisare zbog čega bi bilo naseljeno samo između 8 i 16 odsto kopna na superkontinentu. Naučnici su se osvrnuli i na naš trenutni problem sa klimatskim promenama.

„Iako predviđamo da bi naša planeta za 250 miliona godina mogao biti nenaseljena, već danas doživljavamo ekstremne vrućine koje su štetne za ljudsko zdravlje. Zbog toga je važno postići nultu emisiju štetnih gasova što je pre moguće“, rekla je klimatološkinja Eunik Lo sa Univerziteta Bristol.

Naučnici već deceniju upozoravaju da zagrevanje mora ostati na ispod 1.5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe kako bismo izbegli katastrofalne promene koje bi transformisale život kakav poznajemo.

Poslednje masovno izumiranje dogodilo se prije nekih 66 miliona godina, kada je asteroid udario u Zemlju i pobio dinosaure i većinu života na planetu.

Istraživanje naziva Climate extremes likely to drive land mammal extinction during next supercontinent assembly objavljeno je u časopisu Nature Geoscience.