Kako nas mobilni „prisluškuje“ – ako izgovorimo neke „ključne reči“

SciTech 28. mar 202307:31 10 komentara
Shutterstock

Komunikacioni konsultant i IT stručnjak Marko Rakar komentarisao je koliko su sigurni naši mobilni telefoni i da li nas zaista prisluškuju.

Rakar za N1 Zagreb kaže da je i u Hrvatskoj bio korišćen invazivni softver Pegasus koji se može instalirati na telefonu, a da korisnik to uopšte ne zna i pri tome može da pravi kopije svega što se na telefonu radi i te podatke šalje dalje.

Povezane vesti

“Ali, nije svejedno da li ste premijer, ministar, gde ste interesantna meta, zbog obaveštajnih, poslovnih, raznoraznih razloga”, dodaje on.

Rakar je komentarisao i da li nas prisluškuju naši telefoni te kako to tačno funkcioniše.

“Prisluškuju nas u nekoj meri, ali to ne znači da aktivno slušaju što govorimo ili da sve snimljene razgovore i zvukove negde šalju. Razne aplikacije, uglavnom iz marketinških razloga traže i pristup mikrofonu da bi osluškivale šta se oko njih događa”, kazao je Rakar i dodao:

“Ako izgovorimo neke ključne reči koje su na praćenju – na primer, mnogi imaju aplikaciju Shazam na mobilnom koja prepoznaje pesmu i slično – tako telefon prepoznaje BMW, Volvo, H&M, Zara i takve nekakve ključne reči.”

Komentari (10)

Vidi sve komentare