Kako pobediti oštru lunarnu noć na Mesecu koja traje 14 naših dana

SciTech 23. feb 202416:44 7 komentara
Tanjug/Intuitive Machines via AP

Stručnjaci smatraju da prvo sletanje privatne svemirske letelice na Mesec predstavlja korak napred i istorijsku prekretnicu u istraživanju Meseca, piše PA media.

Svemirska letelica „Odisej“ kompanije „Intuitive Machins“ sletio je u regionu Mesečevog južnog pola.

Ovaj trenutak označio je povratak SAD na Mesec posle više od 50 godina, nakon misije s ljudskom posadom „Apolo 17“.

Misija će pomoći da se unapredi tehnologija spuštanja za buduće misije i da se utvrdi kako sletanje na površinu Meseca može da poremeti prašinu na površini.

„Kompanija ‘Intuitive Machins’ pokazala je da komercijalni lender može da pruži usluge transporta i komunikacije kupcima koji plaćaju i koji žele da pošalju svoje instrumente na Mesec“, izjavila je doktor Hana Sardžent sa Fakulteta za fiziku i astronomiju Univerziteta u Lesteru.

Ona je naglasila da je ovo „izuzetno značajno za uspostavljanje svemirske ekonomije“.

„Jedna velika prekretnica koju još treba ispuniti je preživljavanje oštre lunarne noći koja traje 14 zemaljskih dana. Prvi komercijalni lender koji bude obezbedio toplotu i električnu energiju tokom lunarne noći značiće mogućnost kontinuiranog rada na Mesecu“, rekla je Sardžent.

Doktor DŽejms Blejk, naučni saradnik Univerziteta u Vorviku, izjavio je da „uspešno sletanje Odiseja označava istorijsku prekretnicu za istraživanje Meseca i svemira“.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare