Kina će prvi put proizvesti 50 posto energije iz izvora koji nisu fosilni

SciTech 28. jan 202210:31 > 10:33 3 komentara
REUTERS/Aly Song

Goriva iz obnovljivih izvora kao što su vetar, sunce i hidroelektrane, kao i iz nuklearne energije, mogla bi do kraja ove godine, prvi put u istoriji, dosegnuti polovinu ukupne proizvodnje energije u Kini i smanjiti upotrebu fosilnih goriva, objavilo je Kinesko veće za električnu energiju.

Kina, koja je trenutno na prvom mestu u svetu po emisiji gasova sa efektima staklene bašte i potrošnji uglja, planira u 2022. da doda 180 gigavata (GW) novih kapaciteta za proizvodnju energije iz goriva koja nisu fosilna. Tako bi se ukupni kapacitet proizvodnje iz izvora koji nisu fosilni povećao na 1300 GW, objavilo je u svom najnovijem izveštaju Kinesko veće za električnu energiju.

To bi bila polovina od ukupno 2600 GW energetskog kapaciteta instaliranog do kraja ove godina, od čega na ugalj otpada 1140 GW.

Kina se obavezala da „kontroliše“ potrošnju uglja u razdoblju od 2021. do 2025. i poveća ukupni energetski kapacitet iz obnovljivih izvora, vetra i sunca, na najmanje 1200 GW do kraja ove dekade, kako bi do 2030. dosegla vrhunac potrošnje uglja, a do 2060. postigla ugljeničku neutralnost.

U svom je izveštaju Veće prognoziralo da će potrošnja električne energije u Kini u 2022. godini porasti za oko 5 do 6 posto u odnosu na prošlu godinu, čime će dosegnuti od 8,7 do 8,8 biliona kilovat-sati.

“Očekujemo da će se opskrba i potražnja za električnom energijom u 2022. uravnotežiti na području čitave zemlje. No, u nekim bi regijama moglo doći do smetnji u opskrbi za vreme najveće potražnje u letnim i zimskim mesecima”, objavilo je Kinesko veće za električnu energiju u svom izveštaju.

Prošle je godine više od pola kineskih regiona imalo problem s višemesečnim nedostatkom električne energije, što je delom posledica niske proizvodnje hidroenergije, kao i nedovoljne opskrbe ugljem.

Komentari (3)

Vidi sve komentare