Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje misterija

SciTech 01. apr 202314:52 18 komentara
Anadolija

Drevni latinski rukopis, koji je bio uvezan u ljudsku kožu, ostaje misterija u Kazahstanu.

Prekriveno ljudskom leđnom kožom, delo od 330 stranica, napisano na starom latinskom 1532. godine, izloženo je u Muzeju retkih knjiga u Nacionalnoj akademskoj biblioteci u glavnom gradu Astani.

Knjigu je biblioteci donirao privatni kolekcionar 2014. i od tada je izložena u muzeju, rekao je Moldir Tolepbej, stručnjak u Odeljenju za nauku Nacionalne akademske biblioteke.

„Knjiga, koja pripada severnoitalijanskom notaru po imenu Petrus Puardus, napisana je na starom latinskom 1532. godine. Sastoji se od ukupno 330 stranica, ali stručnjaci su u ovom trenutku uspeli da pročitaju samo prvih 10 stranica“, dodala je.

Tolepbej je naglasila da se knjiga sastoji od podataka o ulaznim i izlaznim računima, kreditu i hipoteci, ali da rukopis nije u potpunosti dešifriran.

“Rad je ispitan u laboratoriji Nacionalnog centra za medicinske nauke u Astani. Utvrđeno je da je knjiga bila uvezana u ljudsku kožu leđa”, istakla je.

Nacionalna akademska biblioteka čuva gotovo 13.000 retkih knjiga, uključujući posebne knjige od zmijske kože, dragog kamenja, svilene tkanine i zlatnog konca.

Komentari (18)

Vidi sve komentare