Kod Splita pronađeni arheološki ostaci naselja iz gvozdenog doba

SciTech 16. maj 202422:25 4 komentara
Shutterstock/Gorodenkoff/Ilustracija

Arheološkim istraživanjima u Stobreču kod Splita pronađeni su ostaci naselja koje se na tom području nalazilo u starijem gvozdenom dobu pre 2.500 do 3.000 godina, potvrdila je rukovoditeljka arheoloških istraživanja Marina Ugarković.

„Pronađene su praistorijske kamene konstrukcije koje se vezuju za ostatke naselja na području današnjeg Stobreča pre antičkih Epetia. Odnosno, u starijem gvozdenom dobu, pre nekih 2.500 do 3.000 godina“, rekla je Ugarković iz Instituta arheologije.

Prema njenim rečima, pored delova praistorijskog naselja, pronađeni su i ostaci raznih prostorija iz helenističkog, rimskog i kasnoantičkog perioda, sa pripadajućim pokretnim nalazima, koji ilustruju dugogodišnji kontinuitet života na tom prostoru.

„Reč je o impresivnoj količini pokretnog arheološkog materijala, uglavnom keramičkog, ali i drugih tipova, sa hronološki najvećim akcentom na to iz starijeg gvozdenog doba i poznog helenizma“, navela je Ugarković.

Ona je istakla da su ovo prvi materijalni nalazi koji potvrđuju da je na stobrečkom području postojalo praistorijsko naselje.

Naglasila je da će otkriveni nalazi po prvi put omogućiti potpuno nova saznanja o različitim aspektima svakodnevnog života stanovnika Stobreča koji su živeli na području Stobreča i potvrditi „njegov značaj u razvoju kulturne istorije na širem splitskom području“.

Ova arheološka istraživanja u Stobreču su počela nedavno, a sprovode ih Institut za arheologiju i firma Kantharos iz Hvara, u saradnji sa Konzervatorskim ogrankom u Splitu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare