Koja bi zanimanja veštačka inteligencija mogla prvo da zameni

SciTech 24. mar 202310:48 26 komentara
Shutterstock

Pitate se hoće li veštačka inteligencija uskoro preuzeti vaš posao? Grupa profesora sa uglednih američkih univerziteta pokušala je dati odgovor na pitanje koja bi to zanimanja mogla biti uskoro najviše ugrožena novom tehnologijom?

Grupa profesora sa Univerziteta Njujork, Prinston i Univerziteta Pensilvanija svojim novim radom, prikladno naslovljenim „Kako će jezični chat sistemi poput ChatGPT-a uticati na profesije i razne industrije?“ bacili su novo svetlo na promene koje donosi veliki progres takve tehnologije.

Iako naučni rad tek treba da prođe recenziju, rezultati su fascinantni, piše portal Futurism.

“Smatramo da će nova otkrića u veštačkoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu, kao i profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost, te istoriju”, pišu istraživači.

Među glavnim industrijama, a koje bi veštačka inteligencija mogla postati dominantna su pravo i finansijski sektor.

“Ključno je bilo mapirati deset područja u kojima je veštačka inteligencija napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre itd.) i upariti ih s 52 veštine koje ljudi koriste u svojoj profesiji”, objavio je jedan od profesora/istraživača na Twitteru, referišući se na spomenuti naučni rad.

Dakle, da rezimiramo; učitelji i oni zaposleni u finansijskim službama, prema ovim istraživačima, mogli bi biti prve žrtve ChatGPT-a. Ipak, valja naglasiti kako ChatGPT još uvek nije najprecizniji u davanju činjeničnih informacija, što dovodi u pitanje kako će to onda podučavati o istoriji. Jednako tako ChatGPT nije baš napredan u matematici, što je, naravno, veština esencijalna za finansijski sektor.

Komentari (26)

Vidi sve komentare