Kompanija Ilona Maska za čipove za mozak počinje kliničko ispitivanje

SciTech 20. sep 202315:46 4 komentara
Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool, File

Kompanija Elona Muska za implantaciju čipova mozga Neuralink saopštila je da je dobila odobrenje od nezavisne komisije da započne regrutaciju pacijenata za svoj prvi eksperiment na ljudima.

„Neuralink traži pacijente za testiranje njegovog moždanog implantata za paralizovane osobe u kliničkim ispitivanjima“, navodi se u saopštenju.

Implantat će biti testiran kod pacijenata koji pate od paralize zbog povreda kičmene moždine. Neuralink nije otkrio gde će se studija, koja će trajati oko šest godina, održati i koliko će učesnika uključiti.

Neuralink je saopštila i da je od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) primljeno odobrenje za početak testiranja projekta čipova mozga na ljudima u maju 2023.

Čipovi koji su prethodno su uspješno testirani na majmunima.

Čak i ako se moždani implantat pokaže bezbednim, stručnjaci kažu da bi moglo proći više od deset godina da se inicijativa odobri za komercijalnu upotrebu.

Kompanija Neuralink od 2016. godine ima za cilj lečenje neuroloških poremećaja poput paralize i slepila i poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, zahvaljujući mikročipovima koji se postavljaju u mozak.

Stručnjaci, s druge strane, upozoravaju da bi preliminarne studije Neuralinkovih moždanih implantata trebalo da budu pažljivije i sveobuhvatnije, uzimajući u obzir moguće tehničke i bezbednosne probleme.