Kompanije društvenih medija da urade više na suzbijanju zlostavljanja na internetu

SciTech 01. feb 202411:41 1 komentar
N1

Kompanije društvenih medija trebalo bi da urade više na suzbijanju ciljanih napada na sportiste, zvaničnike, pa čak i navijače, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodne automobilske federacije (FIA) o zlostavljanju na internetu.Kampanja Ujedinjeni protiv zlostavljanja na internetu anketirala je 22 svetske federacije, među kojima su Međunarodna fudbalska federacija (Fifa), Svetska atletika, Međunarodna teniska federacija i FIA, koja vodi Formulu 1 i ostala evropska motosport takmičenja.

Predsednik FIA Mohamed Ben Sulajem počeo je da planira kampanju kada je žena sudija dobila pretnje putem intereneta, nakon što je donela odluku protiv španskog vozača Fernanda Alonsa tokom trke 2022. godine.

Pre toga vozač Nikolas Latifi dobio je pretnje smrću, zbog udesa koji je izazvao u završnici poslednje trke u sezoni 2021. godine i uticao na ishod borbe za titulu.

U izveštaju se postavlja pitanje zbog čega kompanije društvenih mreža ne uspevaju da intervenišu očiglednije kada su ljudi zlostavljani na internetu i zbog čega platforme društvenih mreža ne uklanjaju odmah štetan sadržaj, traže počinioce i zabranjuju im pristup.

U izveštaju se navodi da se u Evropi i Južnoj Americi počini oko 75 odsto zlostavljanja na mrežama, posebno u glavnim sportovima, kakav je fudbal.

„Zlostavljanje na mreži je stalna tema u sportskom svetu. Nalazi istraživanja ističu važnost ujedinjenih napora protiv zloupotrebe u sportskim ekosistemima i šire. Cilj naše koalicije je da se rešimo pošasti zlostavljanja na internetu“, naveo je Sulajem.

U izveštaju se navodi da je tri četvrtine sportskih federacija navelo da njihove zvezde dobijaju pretnje upućene njima ili njihovim porodicama, a 90 odsto ih je reklo da ih je to verovatno navelo da napuste sport.

Od federacija koje su učestvovale, 95 odsto ih je navelo da platforme društvenih medija moraju dobrovoljno ili pod obavezom da kontrolišu onlajn zloupotrebe.

Podaci dolaze nakon mnogih slučajeva zlostavljanja na internetu na čijoj su meti bili fudbalerka Engleske Eni Aluko, ruska teniserka Darija Kasatkina, fudbalerka Čelsija Loren Džejms i ragbi sudija Vejn Barns.

Članovi koalicije sastaće se u maju u Parizu da razgovaraju o narednim koracima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare