Kornjača koja će pomoći da se otkrije šta se događalo u Pompeji pred erupciju

SciTech 25. jun 202213:59 1 komentar
Parco Archeologico Pompei/Handout via Reuters

Arheolozi u Italiji otkrili su kornjaču u Pompeji, koja je stara gotovo 2.000 godina, objavljeno je ove nedelje.

Kornjača, pronađena među ostacima drevnog grada ispod vulkana Vezuv na jugu Italije, datira iz 62. godine – nakon zemljotresa, ali pre vulkanske erupcije 79. godine.

Pročitajte još

Otkriće će pomoći u rasvetljavanju poslednjih godina Pompeje, odnosno razdoblje obnove nakon zemljotresa, rekao je upravnik arheološkog parka Gabrijel Zuhtrigel za nemačku agenciju dpa.

Prema arheolozima, ova kornjača nije prva koja je otkrivena na nalazištu. Međutim, ono što je posebno kod ovog primerka jeste da nije pronađen u području vrta, gde su otkriveni ostali.

„Očigledno je da nisu sve kuće obnovljene, a centralna područja grada su takođe retko posećivana, pa su postala stanište za divlje životinje“, rekao je Zuhtrigel.

Naučnici su unutar kornjače pronašli jajašce, što je izazvalo nagađanja da je kornjača možda kopala ne bi li pronašla mesto gde će ga izleći, rekao je Zuhtrigel, dodajući da je to uobičajeno za vrstu testudo hermanni.

Kornjača je pronađena u području Stabijskih termi u rimskom gradu koji je zakopan pepelom, blatom i lavom 79. godine, zbog čega je delimično sačuvan.

Pompeja je ponovo otkrivena u 18. veku, a arheološko nalazište je sada jedno od najpopularnijih italijanskih turističkih atrakcija.