Kraj skandala sa Kembridž analitikom: Meta se nagodila na 725 miliona dolara

SciTech 23. dec 202218:08 5 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Meta, kompanija u čijem je vlasništvu Fejsbuk, pristala je na nagodbu u sklopu koje će platiti 725 miliona dolara u slučaju u kojem je optužena da je dozvolila trećim stranama, uključujući Kembridž analitiku (Cambridge Analytic), da pristupe ličnim podacima svojih korisnika.

Predložena nagodba okončala bi dugotrajnu tužbu nakon otkrića iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj konsultantskoj kompaniji Kembridž analitika da pristupi podacima 87 miliona korisnika.

Advokati tužitelja nazvali su predloženu nagodbu najvećom u istoriji američkih kolektivnih tužbi u vezi sa privatnošću podataka i dodali da je to više nego što je Meta ikada platila kako bi razrešila kolektivnu tužbu.

Meta nije priznala da je učinila išta pogrešno, što je deo nagodbe koju mora odobriti savezni sudija u San Francisku. Kompanija je u izjavi rekla da je nagodba „u najboljem interesu naše zajednice i deoničara“.

Kembridž analitika, koja više ne postoji, radila je za uspešnu predizbornu kampanju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 2016. i dobila je pristup ličnim podacima miliona korisničkih naloga na Fejsbuku radi ciljanog oglašavanja.

Britanska konsultantska firma je pristup tim informacijama, bez pristanka korisnika, dobila od istraživača kojem je Facebook dopustio da na društvenoj mreži koristi aplikaciju za prikupljanje podataka miliona korisnika.

Skandal koji je izbio izazvao je vladine istrage o Fejsbukovoj politici prema privatnosti, tužbe i saslušanje u američkom Kongresu na kojem su poslancii ispitivali izvršnog direktora Mete Marka Zakerberga.

Nagodba je razrešila tvrdnje korisnika Fejsbuka da je kompanija prekršila različite savezne i državne zakone dozvolivši programerima i poslovnim partnerima da masovno prikupe njihove lične podatke bez njihovog pristanka.

Facebook je tvrdio da njegovi korisnici nemaju legitiman interes za privatnošću kada su u pitanju informacije koje su podelili sa svojim prijateljima na društvenoj mreži. Ali, američki okružni sudija Vins Kabria je taj stav nazvao „pogrešnim“ i 2019. dozvolio da se parnica nastavi.

Nagodba se odnosi na između 250 i 280 miliona korisnika društvene mreže. Koliko će pojedini korisnik dobiti, zavisi od broja ljudi koji budu opravdano tvrdili da zaslužuju deo novca od nagodbe.

Advokati tužitelja kažu da nameravaju da od sudije zatraži da im dodeli do 25 posto nagodbe za advokatski honorar, što je otprilike 181 milion dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare