Letelica NASA uslikala veličanstvene prizore Marsa – i poneko iznenađenje (FOTO)

SciTech 29. apr 202316:54 71 komentara
AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/ASU/HANDOUT

Nasin helikopter Indžinuiti (Ingenuity) snimio je zapanjujuće predele Marsa, leteći na visini od 12 metara iznad površine "crvene planete".

Eksperimentalna letelica prvo se popela na rub kratera Belva, piše Mashable.

Na vidiku koji je uslikan nalaze se i zanimljivi tragovi istraživanja Marsa.

NASA

Među njima su:

  • Noge helikoptera: Na desnoj i levoj strani slike Indžinuitija možete uočiti krajeve dve noge svemirske letelice dok lebde u vazduhu.
  • Senka helikoptera: U sredini desno, desno od male sive stene, možete videti malu senku Indžinuitija na zemlji.
  • Rover „Istrajnost“ (Perseverance): Nasin rover „Perseverance“, koji je sleteo sa Indžinuitijem u februaru 2021. sa primarnim ciljem da pronađe potencijalne dokaze o prošlom mikrobnom životu na Marsu – ako je ikada postojao. Rover sa šest točkova veličine automobila nalazi se u gornjem levom uglu.
  • Tragovi rovera: Takođe možete uočiti trag velikog robota. Od „Perseverance“ pratite dve horizontalne linije koje idu desno preko slike. Točkovi su metalni, tako da su zaista bučni dok tutnjaju po Marsovim stenovitim terenima.
  • Smeće: Kada su rover i njegov stajni trap naglo pali kroz atmosferu Marsa pre serije izazovnih manevara sletanja, ostaci poput žica i izolacije bili su razbacani po pustinji. Neposredno ispod rovera možete uočiti ono što NASA naziva „mali komad krhotina“.
NASA

Svi veličanstveni pogledi iz vazduha Indžinuitija su neočekivani poklon. Planeri misije su se nadali da bi mogli da izvuku pet letova iz malog helikoptera. Sada je premašio 50, a planirano je mnogo više.

Eksperimentalni istraživač Marsa trenutno leti iznad izazovnijeg terena, regiona prepunog „dina, gromada i stena, i okruženog brdima koja bi nas mogla imati za ručak“, objasnio je Džoš Anderson, rukovodilac NASA operacija Indžinuiti pre nekoliko nedelja.