Leto 2021. najtoplije u istoriji Evrope

SciTech 08. sep 202107:49 1 komentar
Tanjug / AP, Charlie Riedel

Evropa je ove godine imala najtoplije leto u istoriji merenja, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za razdoblje od juna do avgusta, objavili su naučnici Evropske unije.

Evropski program Kopernik za praćenje klimatskih promena objavio je da je temperatura od juna do avgusta bila za gotovo stepen viša u odnosu na isto razdoblje od 1991. i 2020, što je čini najtoplijom do sada. Raniji rekordi su izmereni 2010. i 2018. godine.

Vruće leto 2021. poslednji je u nizu trendova klimatskih promena uzrokovanih emisijom štetnih gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

Kopernik ima zapise o klimi od 1950, ali koristi se i drugim bazama podataka koje sežu do sredine 19. veka.

U saopštenju se navodi da je avgust ove godine uz isti mesec 2017. bio globalno treći najtopliji mesec u istoriji merenja i bio je za 0,3 stepena topliji od proseka između 1991. i 2020. godine.

U Evropi je avgust bio blizu proseka tog razdoblja, ali ne na celom kontinentu. Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature, istok kontinenta je imao iznadprosečno toplo vreme, a sever ispodprosečne temperature.

Ekološke organizacije u utorak su pozvale da se odloži klimatska konferencija COP26 koja je već jednom odložena prošle godine zbog pandemije, pa premeštena na 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu.

Na konferenciju obično dolaze izaslanici iz 190 država, ali brojne se države trenutno bore s novim talasom zaraze i nabavkom vakcina, pa bi skup trebalo otkazati, objavila je Mreža za klimatsku akciju (CAN).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare