Majkrosoft: Ruski hakeri uništili podatke desetina organizacija u Ukrajini

SciTech 27. apr 202221:49 2 komentara
Shutterstock/ trambler58

Sajber napadi ruskih hakera podržanih od njihove države uništili su podatke u desetinama organizacija u Ukrajini i proizveli "haotično informaciono okruženje", saopštila je kompanija Majkrosoft (Microsoft).

U danas objavljenom izveštaju na 20 stranica, jedinica Majkrosofta za digitalnu bezbednost navodi da je gotovo polovina destruktivnih napada izvršena na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, mnogo puta istovremeno uz bombardovanje i raketne napade ruskih snaga.

Majkrosoft je ocenio da su se grupe koje deluju usklađeno sa Rusijom „pozicionirale za sukob još u martu 2021. godine“, upadajući u mreže i stvarajući uporišta koja će kasnije koristiti za prikupljanje „strateških obaveštajnih podataka i podataka o bojnom polju ili za omogućavanje budućih destruktivnih napada“.

Tokom rata u Ukrajini, ruski sajber napadi su „povremeno ne samo degradirali funkcije“ određenih organizacija, već su težili „da poremete pristup građana pouzdanim informacijama i uslugama od ključne važnosti za život“ i da „poljuljaju poverenje u rukovodstvo zemlje“, navodi se u izveštaju.

Sajber operacije Kremlja su „imale uticaj u smislu tehničkog poremećaja usluga i izazivanja haotičnog informacionog okruženja, ali Majkrosoft nije u mogućnosti da proceni njihov širi strateški uticaj“, dodaje se.

Poremećaji izazvani ruskim hakerskim aktivnostima bili su skromniji nego što su mnogi predviđali uoči invazije 24. februara, a Majkrosoft navodi da su napadi „praćeni široko rasprostranjenim špijunskim i obaveštajnim aktivnostima“.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini. 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare