Mladi programer Nikola Krstić izumeo rukavicu za slepe

SciTech 01. feb 202108:41 > 11:54 8 komentara
Nova S

Programer Nikola Krstić, koji je izumeo rukavicu za slepe i slabovide, rekao je da ona obavlja funkcije orjentacije, prepoznavanja boja, novčanica…, da ukoliko se izgubi slepa osoba može nekome da pošalje svoju lokaciju.

„Ovo kućište se postavlja na kožnu rukavicu koja ima slobodne dlanove i prste, tako da slepa soba nesmetano može da obavlja sve aktivnosti”, rekao je Krstić za TV Nova S.

Krstić, koji ima 21 godinu kaže da je ta rukavica prethodne četiri godine razvijana i da se došlo do tog momenta da budu završeni finalni koraci, kako bi one našle put do glavnih korisnika, a to su slepe osobe.“To je zapravo suština priče, a to je da jedan ovakav proizvod koji je krenuo iz glave srednjoškolca dospe do svih osoba na celom svetu”, naveo je Krstić.

Rukavica za slepe je zapravo uređaj, navodi on, u čije se kućištu nalazi celokupna elektronika.

On je objasnio i da ta rukavica može da detektuje i boje, izgovara datum i sat, povezuje sa telefonom radi obavljanja poziva i poruka, ali se razvijaju i neke nove funkcije kao što su prepoznavanje predmeta, proizvoda i lekova…

“Rukavica za slepe je unikatan proizvod na svetu”, rekao je Krstić.

On sada ima firmu od 10 ljudi koji rade na razvoju ovog proizvoda.

“Iz inostranstva ćemo uvoziti proizvode koji su nam neophodni, a ostalo će se raditi kod nas. Važno nam je da pravimo proizvod iz Srbije za ceo svet”, naveo je Krstić za „Nova.rs“.

On je rekao da rade aktivno na tome da korisnici ove rukavice ne budu i kupci, odnosno da ih dobijaju besplatno.

“Mi na tome aktrivno radimo. Već su neke lokalne samouprave, odnosno gradovi, poručile rukavice za svoje sugrađane. To je put kojim idemo”, izjavio je Krstić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare