Može li računar da rasuđuje baš kao čovek – pogledajte šta kaže stručnjak

SciTech 16. jun 202200:07 > 00:09 komentara
Shutterstock

Gugl je suspendovao inženjera koji tvrdi da je čet-bot (chatbot) na kome je radio postao razuman i da je razmišljao kao ljudsko biće. Zbog ove suspenzije biće pokrenuta nova testiranja kapaciteta i tajnosti sveta veštačke inteligencije.

Tehnološki gigant je prošle nedelje poslao Blejka Lemoina na administrativno odsustvo nakon što je objavio transkripte razgovora između sebe i razvojnog sistema čet-bota kompanije.

Profesor Jan Šnajder sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva u zagrebu, koji se bavi veštačkom inteligencijom, govorio je za N1 o tom slučaju.

Upitan da li možemo da tvrdimo da računar/čet-bot ima svest, kako tvrdi Gugl inženjer, Šnajder je rekao da ne bi verovao u tu tvrdnju.

„Mislim da je Guglov inženjer ovde u manjini. Razgovor je zaista fantastičan i napredak koji je danas napravljen je neverovatan u poređenju sa onim što smo imali pre samo pet ili deset godina. Razlika između onoga što smo tamo videli i svesti je i dalje prilično velika i značajna. Morali bismo da odgovorimo na još mnoga pitanja da bismo mogli suvereno da tvrdimo, kao taj Gugl inženjer, da kompjuterski program ima svest“, rekao je Šnajder za N1 Zagreb.

On takođe tvrdi da trenutno ne postoje naučne metode za ispitivanje svesti u oblasti veštačke inteligencije.

N1 Zagreb

„Koncept svesti nije nešto čime se bavimo u oblasti računarstva pod nazivom veštačka inteligencija. To nekako pada na marginu i može biti malo nepoželjno i „njuejdževski“. Ne postoje razvijene metode za ispitivanje svesti“, rekao je profesor.