Mudrinić o govoru na internetu: Sloboda prestaje ako se ugrožavaju prava drugih

SciTech 11. jan 202120:40 > 20:44 27 komentara
N1

"Tokom četiri godine mandata, DOnald Tramp je imao brojne upitne tvitove i poruke kojima je potpaljivao masu i retko koji tvit je bio uklonjen ili cenzurisan, iako je Tviter krenuo da neke označave kao neistine. Jako je teško govoriti o cenzuri kada neko, čak i predsednik SAD, izlazi s porukama koje su neistinite i pozivaju na nasilje, onda ne možemo govoriti o slobodi govora ako se ugrožavaju prava drugih ljudi", smatra Marko Mudrinić sa portala Netokracija.

Kako je objasnio, kompanije su privatne i objavljuju uslove i mi kao korisnici stupamo u etar vodeći se tim pravilima.

„Recimo, fotografije na Instagramu nisu u našem vlasništvu, nego Instagrama. Da li se danas krše neka naša prava na izražavane na internetu – rekao bih da ne, moja prava prestaju tamo gde se tim govorom ugrožavaju tuđa prava i to smo videli na primeru Trampa“, rekao je Mudrinić.

Kako kaže, smatra da slobode na internetu nisu ugrožene i dodaje da su mnoge kompanije, poput Tvitera, dugo „trpele Trampa“.

POVEZANE VESTI:

„A trpe i mnoge desničare, ako pogledamo samo Fejsbuk grupe koje se bave širenjem dezinformacija o vakcinama, o radu 5G mreže, rekao bih da su mreže blage i ne cenzurišu mnoge sadržaje. Zalažem se za slobodan internet, ali treba imati neku granicu. Nikada pre nismo imali jednu javnu ličnost, koja ima izričitu moć, a da imamo osobu koja se tako neodgovorno ponaša poput Trampa, mreže su se našle u situaciji kako da se postave, ne mogu tek tako da cenzurišu i ukinu predsednika Amerike, to što Tramp odlazi s funkcije je pravi trenutak da se nešto tako dogodi“, kaže on.

Međutim, kaže, desničari i ljudi koji su prošle nedelje upali u Kapitol će uvek naći neko „parče interneta“ da se okupe.

„Parler je postao aktuelan, tu su se okupljali republikanci malo konzervativnijeg opredeljenja i neke grupe koje su okupljale bele suprematiste. I Gugl i Amazon i druge velike kompanije su odlučile da je vreme da stanu na kraj tim stvarima, aplikacija je sklonjena iz prodavnica“, kaže Mudrinić.

Pošto su sve mreže ukinule nalog Trampu, Mudrinić kaže da treba videti da li će to biti trajno jer se, podseća, stvari u toj industriji menjaju iz dana u dan.

„Videćemo kakvi će biti nastupi Trampa, obzirom da ga se i partija negde odrekla, on ipak ima veliku grupu vernih pratilaca. Mreže su mu uskratile mogućnost da okuplja tu grupu ljudi, izguio je mogućnost da doliva ulje na vatru i to je dobra stvar. Da li će se pojaviti neki novi servis, recimo on može na svom sajtu da piše blog, pitanje je koliko to možete da cenzurišete“, zaključuje Marko Mudrinić sa portala Netokracija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare