Na Javi snimljena dva mladunčeta ugrožene vrste javanskog nosoroga

SciTech 13. jun 202116:21 1 komentar
Handout / ENVIRONMENT AND FORESTRY MINISTRY / AFP

Dva mladunčeta retke i ugrožene vrste javanskog nosoroga snimljena su u martu kamerom u indonežanskom Nacionalnom parku na zapadnom vrhu ostrva Java, objavilo je u nedelju ministarstvo zaštite okoline i šumarstva.

U saopštenju ministarstva stoji da su mladunci ove ugrožene vrste nosoroga, koji su došli na svet u Nacionalnom parku Ujung Kulon, primećeni prvi put.

Skrivena kamera sredinom marta prvi je put snimila žensko mladunče, čijoj su majci čuvari nadenuli ime Ambu. Drugo mladunče uočeno na snimku je muško i procenjuje se da je staro oko godinu dana. I ono je u martu snimljeno sa svojom majkom Palasari.

“Dolazak na svet mladunčadi retkog javanskog nosoroga u Nacionalnom parku Ujung Kulon ukazuje na to da je politika pune zaštite staništa ove vrste nosoroga u našem nacionalnom parku uspešna jer ih podstiče na prirodno razmnožavanje”, rekao je ministar Siti Nurbaya Bakar.

Dolaskom na svet dvoje mladunčadi javanskog nosoroga ove i prošle godine danas u Nacionalnom parku, po podacima ministarstva trenutačno živi 73 javanskih nosoroga – 40 mužjaka i 33 ženke.

Indonezija je dom dvema od pet vrsta nosoroga koje postoje na svetu – javanskog i sumatranskog nosoroga. Poslednji je jedini azijski nosorog s dva roga.

Obe su vrste na takozvanom Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i onde su zavedene kao kritično ugrožene.

Njihova se populacija ubrzano smanjuje zbog krivolova i gubitka staništa. Love ih zbog rogova kojima se pripisuje velika lekovitost, a njihova vrlo visoka otkupna cena i dalje privlači krivolovce na zaštićena područja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare