Nakon 40 godina od izumiranja, nosorozi se vratili u Mozambik

SciTech 04. jul 202213:41 2 komentara
LUIS TATO / AFP

Više od 40 godina nakon što su lokalno izumrli, nosorozi ponovno lutaju divljinom Mozambika, koji dovodi ugrožene vrste iz Južne Afrike u nastojanju da udahne novi život svojim parkovima i podstakne lokalni turizam.

Grupa rendžera uhvatila je, uspavala i premestila crne i bele nosoroge u 1.600 km udaljen nacionalni park Zinave u Mozambiku, koji se prostire na više od 400.000 hektara i ima više od 2.300 drugih, takođe dopremljenih životinja.

„Nosorozi su važni za ekosistem, što je jedan od razloga zašto ih premeštamo na toliku udaljenost i činimo sve ove napore da ih tamo dovedemo“, rekao je Kester Vikeri, konzervator koji nadzire prebacivanje nosoroga.

Grupa za očuvanje „Peace Parks Foundation“ (PPF), koja sprovodi operaciju, ima za cilj da preseli više od 40 nosoroga u sledeće dve godine u Mozambik.

Voditelj projekta Entoni Aleksander rekao je da je grupa već dovela neke predatore i mnogo slonova u park, te da je sada red na nosoroge.

Ova inicijativa deo je kampanje za spas ugroženih vrsta njihovim preseljenjem u sigurna utočišta, gde imaju priliku da povećaju svoju populaciju.

Vikeri kaže da se nada da će za 10 godina videti naprednu populaciju belih nosoroga u Zimbabveu.

Ministarka okoline Ivet Maibaze smatra da će ovo istorijsko preseljenje biti korisno za rastuću industriju eko-turizma u zemlji.

Brojnost divljih životinja u Mozambiku ozbiljno je pogođena 15-godišnjim građanskim ratom koji se završio 1992. godine, kao i krivolovom.

Komentari (2)

Vidi sve komentare