Nakon Maskove kupovine Tvitera – upozorenja o širenju zavera i govora mržnje

SciTech 26. apr 202219:19 komentara

Nakon električnih automobila, kosmičkog programa, istraživanja veštačke inteligencije, tunela, implantanata za mozak, bankovnih sistema, Ilon Mask dočepao se i jedne od najuticajnijih društvenih mreža. Najbogatiji čovek na svetu kupio je Tviter za 44 milijarde dolara, odnosno 54,20 dolara po deonici. Mask obećava neograničenu slobodu govora. Mnogi, međutim, upozoravaju da ničim ograničeno, još šire otvara vrata za širenje neistina, zavera, mržnje i agresije.

Ilon Mask objavio je pobedonosno, gde drugde do na tviteru – da je Tviter njegov. Citirajući sopstvenu izjavu Mask obećava da će iskoreniti botove, a sve pripadnike ljudske vrste verifikovati.

„Sloboda govora je temelj demokratije, a Tviter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o stvarima koje su od životne važnosti za čovečanstvo“, naveo je Mask u objavi.

Povezane vesti

Prelaženje jedne od najuticajnih društvenih mreža, dok sam Mask ima 85 miliona pratilaca, u privatne ruke, obradovala je u SAD-u pre svega republikance. Nekoliko njih mu je čestitalo u objavama na Tviteru kupovinu.

Međutim, zabrinula je američke demokrate.

„Ova prodaja je opasna za našu demokratiju. MIlijarderi kao što je Ilon Mask igraju po drugačijim pravilima nego drugi, akumulirajući moć zarad svog dobitka. Potreban nam je porez za bogate i stroga pravila kako bi velike tehnološke platforme mogle da snose odgovornost“, navela je demokratska senatorka Elizabet Voren.

„Uopšteno, mogu da vam kažem da bez obzira na to ko je vlasnik Tvitera ili ko njime upravlja, predsednik je već duže vreme zabrinut zbog moći koje imaju velike platforme društvenih mreža, zbog uticaja koji imaju na našu svakodnevicu“, kazala je Džen Psaki, portparolka Bele kuće.

Uticaj Tvitera je nesumnjiv. Tako je, između ostalog, Tviter odigrao ulogu u Arapskom proleću 2011, služio hajkama na ljude, brzo širio važna upozorenja, bio izvor i značajanih informacija i teorija zavere, promovisao političare. U slučaju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, svaki njegov tvit kreirao je vesti, sve dok nije kreirao i atmosferu i, prema mišljenju između ostalog rukovodstva Tvitera, omogućio napad na Kapitol hil. Pojedini analitičari su uvereni da iz Maskovih ideja ovoga puta neće ništa dobro proizaći i da će se povećati laži, mržnja i ekstremizam na mrežama.

„Dezinformacije rade. Svima nam nanose štetu. Podrivaju demokratiju, osnovne slobode, predstavljaju pretnju. Ono što Ilon Mask predlaže je da odmah ukine neka pravila što će izazvati takmičenje ka dnu“, smatra analitičar Anđelo Karusone.

Bez obzira na oko 400 miliona korisnika, Tviter nikad nije uspevao da uticaj pretvori u stabilan biznis. Dok Fejsbuk i Gugl drže preko 50 odsto svog internet oglašavanja u svetu, Tviter je isprobao razne modele i to uglavnom neuspešno, kaže savetnik za poslovnu primenu interneta Dragan Varagić.

„Ako pričamo o tom biznis modelu medija, tj. društvene mreže Tviter, pokušaće da na neki način da dobro izmere angažman i da pokušaju da tu meru angažmana ponude kao nešto što se može naplatiti. Vi imate oglašivače na tviteru koje možete i sami da vidite, ali to nije dovoljno ozbiljno“, istakao je Varagić.

Hoće li Mask uspeti tamo gde drugi nisu i učiniti Tviter još jednim izvorom svog već velikog bogatstva, niko ne može u ovom trenutku da kaže. Kao ni da garantuje da li je njegov glavni motiv finansijske – ili pak ideološke prirode.