NALED: Poručivanja izvoda u Somboru i Šapcu putem Vajbera

SciTech 04. okt 202213:07 1 komentar
Mobilni telefon
Shutterstock (ilustracija)

U Somboru i Šapcu su izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, kao i uverenja o državljanstvu dostupni za poručivanje putem Vajbera, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i ocenila da će takva usluga omogućiti da građani brže dođu do traženih dokumenata.

Novu uslugu, kako su istakli iz NALED, pružaće virtualne asistentkinje (četbotovi) Mia Sombor i Mia Šabac, koje od prošle godine redovno odgovaraju na upite građana o različitim administrativnim procedurama putem Vajbera, Fejsbuka i gradskih portala i pružaju servisne informacije o radu lokalnih uprava.

U Šapcu, putem četbota Mia, građani mogu doći do odgovora na upite vezane za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državljanstvu, poreskih uverenja i o pravu na roditeljski i dečji dodatak.

U Somboru građani mogu da saznaju kako da ostvare pravo na dečji dodatak, kao i da se raspitaju o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga i izdavanju uverenja o izmirenim poreskim obavezama.

„U prethodnih 10 meseci Mia je odgovorila na više od 14.500 upita“, rekla je direktorka odeljenja za dobru upravu u NALED Ana Ilić i najavila da će građani imati mogućnost i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave, kao i da lako proslede fotografije, video zapise i opis problema, uz svoje kontakt podatke.

Od 2019. godine, kada je počeo projekat „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije“, službenici su primili više od 18.000 upita koje sada prima Mia, a za koje im je trebalo 2.400 sati da ih obrade, dok je u Somboru u istom periodu bilo 60.000 upita o poceduri utvrđivanja visine poreskog duga, za koje su službenici izdvojili 1.650 sati.

Regionalni projekat „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije“ sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje, koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.