Napravljeni prvi mikro roboti od ljudskih ćelija – leče oštećeno nervno tkivo

SciTech 01. dec 202313:07 2 komentara

Naučnici su u laboratoriji napravili prve mikro robote od ljudskih ćelija, koji su u stanju da izleče oštećeno nervno tkivo, navodi se u studiji Tafts Univerziteta u Medfordu, objavljenoj u naučnom časopisu Nature.

Ovi prvi bio-roboti, koji su nazvani antrobots (anthrobots) su napravljeni od ljudskih trahealnih ćelija – organa kroz koji prolazi vazduh od grla do pluća.

Povezane vesti

Da bi testirali isceliteljske mogućnosti ovih bio-robota naučnici su u laboratorijskim uslovima, stavili antrobote na oštećeno ljudsko tkivo.

Nakon samo tri dana, navodi se, tkivo je u potpunosti regenerisano, što je iznenadilo istraživače, jer ćelije ovih mikro-robota nisu bile ni na koji način genetski modifikovane ili programirane za takvu funkciju.

Smatra se da ovi bio roboti mogu da budu personalizovani, odnosno, napravljeni od ćelija svakog bolesnika ponaosob i da mogu veoma uspešno da čiste arterije od neželjenih naslaga, razgrađuju nagomilanu sluz ili da kroz telo pacijenta, efikasno dostavljaju prepisane lekove do određenih organa.

Kombinovanjem više tipova ljudskih ćelija, naglašava član istraživackog tima biolog Majkl Levin, moguće je napraviti antrobote koji mogu vršiti složene funkcije u lečenju ljudi, bilo da je reč o pravljenju novog tkiva ili kompleksnom ispitivanju bolesti.

„Jednom kada nauka u potpunosti otkrije koje ljudske ćelije ili kombinacije ćelija imaju najveću moć isceljenja, od njih se mogu praviti mali bio-roboti koji će služiti i u regenerativnoj medicini ukljkučujući i ponovno izrastanje ljudskih organa, pa čak i udova“, kaže Majkl Levin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare