NASA najavila projekat Dragonflaj: Istraživanje Saturnovog meseca Titana

SciTech 17. apr 202417:01 3 komentara
NASA / AFP

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je početak realizacije projekta Dragonflaj, misije koja ima za cilj istraživanje Saturnovog meseca Titana, na kome je otkriveno prisustvo brojnih organskih jedinjenja u atmosferi, ali i na samoj površini.

Ovaj spektakularni naučni poduhvat značajno će doprineti daljem istraživanju najvećeg prirodnog satelita Saturna, na kome vladaju uslovi slični onima na planeti Zemlji koji su prethodili pojavi života pre nekih 3,5 milijarde godina, rekla je zvaničnica direktorata Svemirske agencije Niki Foks.

Lansiranje te misije, koja sa sobom nosi istoimeni dron, obaviće se u julu 2028. godine. NASA uređaju biće potrebno šest godina da doputuje do Titana, jedinog prirodnog satelita u Sunčevom solarnom sistemu sa gustom atmosferom.

Dragonflaj dron, kako se navodi, liči na helikopter sa četiri rotacione elise i biće u stanju da leti iznad površine meseca u dnevnim etapama.

Pročitajte još

Taj specijalni dron tokom svoje dvogodišnje misije proučavaće prostranstva mnogo veća nego bilo koji rover ili letelica koji su lansirani u dosadašnjim svemirskim misijama.

Naučnici veruju da se ispod površine Titana nalazi veliki okean i da takva pojava podržava hidrološki ciklus sličan Zemljinom, tokom kojeg u atmosferi, bogatoj azotom, dolazi do formiranja oblaka metana, pojave kiše i tečnih tokova.

Prve snimke površine Titana napravio je satelit Evropske svemirske agencije po imenu Haigens u oktobru 2004. godine.

Snimci načinjeni sa visine od samo 16 kilometara sa rezolucijom od 40 metara po pikselu otkrili su slike kopna ispresecanog rečnim tokovima i jezerima

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare